Съветниците в Благоевград актуализираха ПИРО с нови  идеи за подземни паркинги, пешеходно свързване на площад „Македония“ с подхода към Ловния дом…/ОБНОВЕНО/

Съветниците на Благоевград актуализираха Плана за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., като допълниха списъка с проектни идеи на важни за града планове и обекти. Коментар по темата направиха само двама общински съветници – Димитър Урдев и Гергана Муртова. Урдев посъветва общинската администрация занапред да обсъжда в по-широк кръг идеите си за кандидатсване за финансиране по различните програми и похвали управленския екип на кмета Байкушев, че залага създаване на нов Общ устройствен план на общината, тъй като настоящият от години се прекроява „на парче“.

„По идеята за пешеходно свързване на центъра с подхода към парк Ловен дом с вкарване на част от ул. „Стамболийски“ под земята знам, че има проекти в същия дух, правени още по време на Корпуса, но не са реализирани заради геология и преминаването на градския транспорт. Има ли допълнителни проучвания в тази посока“, попита той. Урдев обърна внимание на идеите за изграждане на подземни паркинги, като изрази опасения, че замисленият под площад „Македония“ може да се осуети от археология и минерална вода, която може да излезе в района.

„Когато предлагате такива проекти, е добре да се съобразят с нова транспортна схема. Не видях в предложението да е отбелязано колко паркоместа се очаква да се реализират с тях и обръщам внимание, че заложеният подземен паркинг пред хотел „Ален мак“ е буквално от стената на сградата до стълбите към АУБ. Залагат се 10 млн. лв. за изграждане на нова сграда за средно училище, а всички знаем, че в сградата на 9-о ОУ се ползва само един етаж, а третият етаж в сградата на 11-о ОУ също стои празен. Смятам, че е редно да направим анализ доколко да се оптимизира сградният фонд на училищната мрежа и дали няма да е по-удачно да разширим 9-о училище и да го направим модерна учебна база. Ако съдя по заложените за детските градини средства, 10 млн. лв. ще са абсолютно недостатъчни за 30-класно училище с физкултурен салон и всичко нужно за нормален учебен процес“,  каза Д. Урдев.

Последният му въпрос бе дали е правено проучване на инвестиционните намерения на бизнеса в Благоевград, за да се включат и те в ПИРО и по този начин да се възползват от различни фондове.

Гергана Муртова също коментира идеята за изграждане на нови паркинги, като отбеляза, че е добре те да се проектират като многофункционални пространства и да се използват и с други функции, и даде примери, че по този начин в Европа се комбинират тренировъчни зали, площадки за игра и т.н.

В отговор на въпросите кметът М. Байкушев напомни, че през април първо се проведе обществено обсъждане на проектите, с които общината планира да кандидатства по програма „Развитие на регионите“, и втори път – за актуализиране на ПИРО, и поставените питания са били дискутирани. „В момента сме на етап концептуални идеи, тепърва предстои проектиране за конкретната визия и брой паркоместа. Благоевград се нуждае от обновление на ЦГЧ, под 30% от плочките в пешеходната зона са здрави. Ако геологията позволява, ще изградим подземни паркинги, както е направено в Испания, Италия, Франция, Австрия… Целта ни е да изследваме тези възможности и ако е възможно, ще реализираме идеите, ако е невъзможно, няма да го правим. Паркингът пред хотел „Ален мак“ не е включен в проектите за кандидатстване по „Развитие на регионите“, там идеята ни е да се направи чрез публично-частно партньорство, ако се намери строител да го изкопае и изгради. В ЦГЧ няма никакви площи за паркиране, а подземните паркинги не дават много възможности за многофункционалност, но приемам всякакви идеи“, каза градоначалникът и отново изложи идеите си за решаване на проблема с паркирането в града.

„Реформа на платеното паркиране, промяна на данъчната политика по отношение на МПС и промяна на дизайна на улиците с постепенното им връщане на пешеходците с изграждане на велоалеи и зони за ходене. Говорих с много хора, оказва се, че в почивните дни е трудно да привлечем хора в центъра, включително и от кварталите, защото няма къде да паркират. Трябва да си отговорим на въпроса искаме ли да вървим в посоката, в която вървят европейските градове, с увеличаване на зелените и пешеходните зони и вкарване на трафика и паркирането под земята, или не“, ултимативно постави темата кметът Байкушев и приключи отговора си с изненадващо изявление от парламентарната трибуна: „Имам една молба: кметът провежда срещите си в кметския кабинет. Кметът не може да се среща на пури и уискита по горници!“.

По-късно пред „Струма“ той обясни причината за тона си с покани за срещи от съветника Д. Урдев. „Обади ми се следобед, че вечерта съветници се събират в заведение в центъра”. След това в социалните мрежи изтекоха записи на софра с пури и алкохол. Не съм отказал на никого среща в кабинета, но не смятам, че разговори на маси с алкохол е начинът, по който работи една институция“, обясни градоначалникът.

На сесията днес съветниците дадоха съгласието си да се изработят подробни устройствени планове и планове за застрояване на зоните, определени за подземни паркинги в ЦГЧ.

Като извънредна точка се гласува да се възложи на общинската фирма „Благоевград Еко Транспорт“ новата  транспортна линия Благоевград-Картала, която ще се покрива само през уикендите.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Логично

    Сградата на девето училище си е готова за гимназия. Учениците заминават в осмо и единадесето и всичко е ОК!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *