Съветниците в Благоевград отсвириха трето искане на младеж от Кърджали да превърне бившата дискотека „Романтика” на Бачиново в заведение с паркинг и жилища

Без решение съветниците на Благоевград оставиха искане да се даде зелена светлина за изграждане на заведение, паргинг и жилищна част на мястото на бившата дискотека на Райо Димитров-Чората  „Романтика“ в местността Бачиново. Имотът е собственост на 25-годишния Илкяр Шефкет от Кърджали, който от 2017 г. прави безуспешни опити да получи ПУП – план за застрояване, и съгласието на местния парламент да промени предназначението на земята му от ливада за жилищно строителство, заведение и паркинг.

Този път съветниците изобщо не гледаха по същество икането, мотивирайки се с мораториума за строителство върху зелени площи, приет миналата година от тях. Втората причина, изтъкната от председателя на ОбС Андон Тодоров, който поиска темата да отпадне от дневния ред на първата за 2021 г.  сесия, бе липса в преписката на документ, че върху терена няма незаконно строителство.

Общинският експертен съвет по устройство на територията е дал положително становище по искането на управителя на „Аква милк“ ЕООД Илкяр Шефкет за изработване на ПУП-ПЗ за имота в местността Бачиново на заседанието си на 15 декември 2020 г. За трети път комисията дава становище по въпроса, което се внася в ОбС. Първия път това се случи през май 2017 г. и се дискутираха любопитните факти, че  никому неизвестният инвеститор се е сдобил с култовата някога дискотека „Романтика“, като я купил за 11 501,99 лв. на търг с тайно наддаване на публична продан, организиран от НАП – София на 17 февруари 2017 г. Постройката според документите е вдигната върху държавна земя и е с площ от 169,50 кв.м.

Още по-любопитното е, че точно в деня на сделката с НАП Илкяр Шефкет направил още една важна сделка, като купил от софиянците Стоян и Диана Маеви ливада на Бачиново, като според документите броил за имота от 1,777 дка само 200 лв.

През 2017 г. ОбС отказа на И. Шефкет ПУП с промяна на предназначението на ливадата, последваха съдебни дела и след решение на Административен съд въпросът бе върнат отново в пленарна зала заради липса на мотив на направения отказ.

През януари 2018г. искането на собственика на „Аква милк“ ЕООД отново влезе в дневния ред на сесията на местния парламент, но дискусията по същество бе отложена заради сигнал за незаконно строителство. Тогава на мястото на порутената стара сграда бяха избити колони и плоча. Няколко месеца след това искането на Шефкет получи втори официален отказ. Същата година съветниците дадоха картбланш за строителство на управителя на механа „Воденицата” Димитър Николов, син на един от най-мощните ресторантьори в региона – Кр. Николов, да построи къщи за гости буквално на метри от бившата дискотека „Романтика” .

Целият район, където са тези имоти, е в местността Бачиново, но по документи се води извънпаркова зона и не влиза в пределите на парк Бачиново.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

4 Коментара

 1. Pak sym az

  Toq chefket mnogo mrasni zdelki 1700kvadrata za 200lv basi chefketu

  A chorich gi bi tia koloni vsichki znaqt che toq selqk chorich gi napravi deva selqnduru div

  Отговор
 2. Blagoevgrad

  Vseki div selqk i preodsnec iska da stroi na bachinovo

  Stroite si po selata ot koito se mama vi deva selska chori i pomachori

  Отговор
 3. Hoqta

  Vsekakvi bukluci iskat da zagrabqt bachinovo mamka vi i carvuli alchni
  Na toq selqndur chorata konete obikalqt cqlo bachinovo nez prizorni

  Отговор
 4. BLG

  Chorich iska da sloji raka varhu mestoto prez toq s ne Bulgarskoto ime….

  Chorich stroi nezakonno tova na snimkata…

  Tam ima oshte edin stroen nezavarshen

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *