HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Съветниците в Кресна и Струмяни прекъсват летните отпуски, за да решат ще стават ли акционери спрещу 5000 лв. годишно в МБАЛ „Югозападна болница“

Общинските съвети в Кресна и Струмяни са принудени да прекратят летните си отпуски заради започналия процес на сливане на болниците в Петрич и Сандански. Обединението на МБАЛ „Рокфелер“ и МБАЛ „Св. Врач“, което трябва да приключи до септември 2017 г., на практика не може да стане без гласуване на съветниците от двете малки общини, тъй като по предложение на кмета на Петрич Димитър Бръчков те ще държат по 539 дяла в новосъздаденото дружество, кръстено от петричката администрация МБАЛ „Югозападна болница” ООД. Това е по 1% дялово участие. Останалите 98% си поделят поравно петричката и санданската болница, които ще имат и равно право на глас при вземане на решения на общото събрание.

Съветниците в Кресна и Струмяни трябва да одобрят този си процент дялово участие, който ще предполага и заплащане на 1% от разходите на болницата, чиято централа ще е в Сандански. Тъй като щом става въпрос за пари, нещата никога не вървят гладко, те обаче трябва да предвидят поне 2 поредни сесии, на които въпросът да се реши, което ще рече, че следващия месец ще трябва да направят първото заседание, за да имат време да се вместят в срока.

„В началото и аз малко се смутих от този процент, с който община Струмяни става акционер в новата болница, но в крайна сметка имаме много здравно неосигурени, които ще бъдат обслужвани в Сандански, а и става въпрос за около 5000 лв. на година, което е приемлива цена, призна градоначалникът на Струмяни Емил Илиев. Според преценката му идеята за обединението е добра, защото новото здравно заведение ще има по-големи възможности за защита на здравни пътеки пред касата и повече специалисти.

Предложението на Димитър Бръчков за фактическото обединение на двете здравни заведения е в новосъздаденото дружество общините да влизат само с дълготрайните си материални активи, т.е. медицинската апаратура. Това означава, че община Петрич ще продължава да плаща издръжката на сградата, в която лекарите й ще продължат да се трудят, защото реално при обединението ще се променят само трудовите договори на медицинския персонал, които вече ще се сключват с шефа на санданската болница д-р Тонев.

„Лекарите в Петрич, които миналата година приеха идеята за обединението на нож, вече от няколко месеца получават заплатите си от Сандански и като че започват да свикват с положението”, призна заместник-кметът на Петрич Илко Стоянов. Сестрите също, защото според обещанията на д-р Тонев до края на годината увеличението на заплатите на петричкия среден медицински персонал ще се повиши с около 80-100 лв. Проблем обаче си остава липсата на лекари както в Сандански, така и в Петрич, а „вносът“ от София се оказа доста скъпо начинание – за една визита в провинциална болница столичните медици търсят по 1000 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *