Съветниците в Невестино незаконосъобразно са дали безвъзмездно общинска сграда на свързаното с кюстендилката Елена Начева читалище в с. Смоличано

Областният управител на Кюстендил оспори решение на Общински съвет – Невестино, с което е отстъпено безвъзмездно право на ползване на НЧ „Пробуждане 2020“ в село Смоличано върху част от сграда – общинска собственост, а съдът го отмени като незаконосъобразно. Причината е, че местният парламент не е спазил материалния закон.

Кметът на община Невестино е внесъл докладна записка до Общински съвет – Невестино за приемане на решение за предоставяне безвъзмездно право на ползване на НЧ „Пробуждане 2020“ в село Смоличано върху част от сграда с площ от 107 кв.м, обособена като самостоятелен обект, представляващи две помещения и коридор с отделен вход в сграда, частна общинска собственост, за да развива дейност и да провежда своите заложени мероприятия. Всички общински съветници, които са 10 на брой, са гласували „за“.

Читалище „Пробуждане” е свързано с кюстендилката Елена Начева, която направи детското селище „Живей с любов” в село Смоличано. Хора на науката, културата и спорта учредиха читалището през миналата година в граничното село, където живеят около 20-ина жители. Учредяването стана в добилото популярност детско селище “Живей с любов”, което приема деца от цяла България и от чужбина – на наши емигранти, завърнали се в страната. През лятото селището приема деца постоянно, а през зимата – в петък, събота и неделя. В детския център децата не разполагат с мобилни телефони. В базата има един стационарен телефон, благодарение на който децата могат да разговарят с родителите си.

Областният управител е върнал  решението за ново обсъждане, но в законоустановения срок то не е преразгледано.
Видно от удостоверение за вписване в регистъра, НЧ „Пробуждане 2020“ – с. Смоличано, община Невестино, област Кюстендил, е вписано в Регистъра на народните читалища през 2020 г., т.е. притежава съответния статут на НЧ.
В случая на посоченото правно основание от ЗНЧ може да се предоставя безвъзмездно право на ползване върху имот общинска собственост само на читалища, които са били регистрирани към 1996 г. и са ползвали сгради на държавата или общините. НЧ „Пробуждане 2020“ – с. Смоличано е новосъздадено читалище през 2020 г., поради което не може да търси безвъзмездно ползване на общински имот.

Губернаторът е вкарал казуса в съда и магистратите са отменили решението на парламентаристите от село Невестино, с което е отстъпено безвъзмездно право на ползване на НЧ „Пробуда 2020“ – село Смоличано върху част от сграда – общинска собственост.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *