Съветниците в Перник изслушаха шефовете на „ВиК“ и „Топлофикация“ за готовността им за зимата и отложиха за обсъждане три точки от дневния ред

Общинските съветници в Перник вчера изслушаха управителя на „ВиК“ инж. Борислав Иванов и изпълнителния директор на „Топлофикация“ инж. Ясен Кацаров за готовността на двете дружества за работа при зимни условия. И двамата твърдяха, че няма да има проблеми с отоплението и водоснабдяването.

Според инж. Иванов в момента в язовир „Студена“ има 21 572 400 куб.м вода, което е близо до неговия максимум. 1 300 000 кубични метра е разходът от язовир „Студена” през октомври, при разрешени от МОСВ 1 700 000 кубични метра. Към ТЕЦ-а и „Стомана Индъстри” се подават 30 л в секунда. Консумацията на питейна вода в момента е 568 л в секунда, или със 170 л в секунда по-малко в сравнение с месец юни.

Прогнозата на дружеството за период от година е консумацията за питейно-битови нужди за град Перник да бъде 19 200 000 кубични метра, или по 1 600 000 на месец. В последните месеци разходът на вода от язовир „Студена“ е намалял с около 100 л/сек. и в момента е 548 л/сек. Това се дължи основно на подменени водопроводи и извършени аварийни ремонти, което води до намаляване на водозагубите, информира инж. Иванов.

30 милиона лева отпусна правителството с премиер Бойко Борисов за подмяна на водопроводната мрежа в град Перник. Управителят на ВиК съобщи, че МОСВ е обявило обществена поръчка за проекта за водния цикъл на Перник. Иванов очаква до края на годината да бъде избран изпълнител, а през 2021 г. да започне същинската реализация на проекта.

„Топлофикация Перник” е обезпечила горивен ресурс за новия отоплителен сезон – това каза пред съветниците на града инж. Кацаров. Освен двата парогенератора на въглища – 4-и и 5-и, при нужда от централата имат готовност да включат в работа и 3-ия парогенератор, който е на газ.

След изказвания на съветници от групата на ГЕРБ бяха изтеглени три точки от дневния ред. Те настояха за провеждане на дискусия с ръководителите на звената, които ще формират Комплекса за социални услуги. Аналогични мотиви доведоха и до отлагането на точката, касаеща приемане на правилник за организацията и дейността на клубовете на пенсионерите и инвалидите и точката за промяна на Правилника за организацията и дейността на ОбС – Перник и взаимодействието му с Общинската администрация.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *