Съветниците в Петрич отрязаха искането на колегите им от ВМРО за 1000 безплатни пакета с храна за най-нуждаещите се, попариха и предложението на БСП за намаляване с 80% на данъците

Съветниците в Петрич отрязаха предложението на колегите си от ВМРО общината да задели 1% от планираните капиталови разходи и с получената сума от 50 000 лв. да бъдат направени 1000 пакета с трайни храни за най-нуждаещите се жители на общината – останалите без работа заради коронавируса, бедстващи пенсионери и др. Въпреки обстойното изложение на вчерашната извънредна сесия на съветника адвокат Велик Гогов, че мярката е крайно наложителна, защото действително в общината вече има гладуващи цели семейства, предложението на ВМРО бе подкрепено само от колегите им от „Глас народен”. Всички останали съветници бяха против или въздържали се.

„Някои от хората в залата дори не бяха изчели предложението ни, от ГЕРБ ми обясниха, че са против, понеже не сме предложили критерии за подбор на хората, които ще получат храната, въпреки че там сме изредили няколко групи бедстващи”, коментира с огорчение Гогов.

Войводите получиха само една отстъпка от пакета кризисни мерки, които бяха депозирали – да се направи график за дезинфекция на града и селата в общината.

От предложенията на БСП, които също бяха депозирали няколко искания, минаха само 2 – да се намали цената на годишния стикер за „синя зона” за срок от 12 месеца, както и детската кухня в периода на действие на извънредното положение да стане безплатна, но второто бе гласувано под условие, ако Регионалната здравна инспекция в Благоевград позволи. С лекота бяха отхвърлени всички останали предложения на социалистите за безплатен Домашен социален патронаж в периода на действие на извънредното положение, връщане на старите ставки на местните данъци и такси, които тази година бяха увеличени с 80%, 6-месечен мораториум от приключването на извънредното положение върху лихвите за забава на плащанията по данък сгради, данък МПС и такса смет, освобождаване от такса битови отпадъци за периода на действие на извънредното положение и 60 дни след отмяната му при неработещи офиси и предприятия, пропорционално възстановяване на патентния данък за първото тримесечие за периода 14 март-31 март и освобождаване от патентен данък за второто тримесечие на 2020 г., финансово стимулиране на медицинския персонал, работещ на територията на община Петрич, закупуване за болницата на необходимата апаратура, тестове и консумативи за сметка на съкращаване на капиталовата програма, както и създаване на регионално анализаторско звено за постоянен мониторинг за налични стоки и запаси в случай на затваряне на региона, създаване на доброволческа структура като резерв в случай на необходимост от подпомагане на нуждаещи се във всяко естество и тяхното обезпечаване с помощни средства и разглеждане на различните сценарии при развитие на кризата и набелязване на мерки за тези случаи.  

Нито едно от тези предложения не събра нужните гласове. На вчерашна сесия, която протече при закрити врати, съветниците не направиха много за съгражданите си в извънредната ситуация, в която се намира цялата страна, но се погрижиха за външното изкуствено осветление на общината, като одобриха процедура за кандидатстване за средства. Съгласиха се и общината да кандидатства пред фонда за местно самоуправление с проекти за рехабилитация на улици в с. Първомай, изграждане на закрита спортна инфраструктура в СУ „Св. Паисий Хилендарски” и продължаване на работата по социализация на „Хираклея Синтика”. Съветниците намериха работа и на служителите в „синята зона”, като ги натовариха с функциите на общинска охрана и задължения да подпомагат при нужда хората.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *