Съветниците утвърждават правилата за настаняване в новите социални жилища в Благоевград

Най-малко 3 г. постоянен адрес на територията на община Благоевград ще се иска при кандидатстване за настаняване в новите общински жилища, изградени в ІV микрорайон по ОП „Региони в растеж“. Трите кокетни общински блока със 183 напълно обзаведени апартамента са готови от месец май, но до момента само се охраняват, без в тях да се настаняват нуждаещи се заради задължителни процедури, свързани с утвърждаване на правилата за ползване.

В петък, на последната си сесия за този мандат, ОбС – Благоевград предстои да утвърди правилата за настаняване и управление на новите социални жилища. Стопанисването им се очаква да се поеме от направление „Жилищна политика“, като размерът на наемите и занапред ще се определя от местния парламент.

В новите общински апартаменти ще се настаняват две целеви групи: родители с деца /включително и непълнолетни родители/, многодетни семейства и семейства с деца с влошено здраве и увреждания, и хора в риск от бедност и социално изключване. В критериите за настаняване е записано, че ако кандидат-наемателите са безработни, те трябва да са регистрирани в Бюрото по труда и в дирекция „Социално подпомагане“, ако безработицата е трайна. За лицата с ТЕЛК над 71%, което дава предимство, както и за децата в училищна възраст е задължително да имат личен лекар, а хлапетата трябва редовно да ходят на училище. Хора с риск от бедност се считат лицата със среден доход на член от семейството за изминалата 1 година по-нисък от гарантирания минимален доход за страната. За бъдещите наематели на новите жилища в ІV микрорайон важат и всички изисквания в общинската Наредба за реда и условията за установяване на жилищни нужди на граждани, ползване и управление на общинските жилища. Те включват изискване кандидатите да нямат жилище или друг недвижим имот, или повече от 1/2 части от такъв в страната, да не са прехвърляли имоти на друг 5 г. назад, средният месечен доход на член от семейството да е до 80% от минималната заплата за страната, да не са се самонастанявали в общинско жилище или да не им е бил прекратен предсрочно договор за наем на такова. При картотекиране на лица без брак, които живеят на семейни начала, документи подават и двамата поотделно, а заявлението до кмета ще се подава от единия от тях.

Очаква се ОбС да утвърди основна месечна наемна цена от 0,70 лв. на кв.м полезна площ, което означава, че мазета, тавани и др. части не се включват. Лица или семейства с член с над 71% ТЕЛК ще плащат наполовина. Срокът на договорите ще е за 3 години.

Наемателите са длъжни да поддържат имота в добър вид, като общината като собственик се грижи за належащи ремонти и поддръжка, както и за монтираното видеонаблюдение. В общината ще се създаде и води картотека на лицата и в двете целеви групи с право на настаняване. 7-членна комисия, в чийто състав ще има и 2-ма общински съветници, ежемесечно ще упражнява контрол за спазване на наредбата. Договорите ще се прекратяват при нарушение на изискванията, както и при неплащане на сметките и наема за над 3 месеца, при използване на жилището не по предназначение, при изтичане на срока на договора, при констатации, че наемателите не полагат грижа на добри стопани за апартамента, както и при „нарушаване на добрите нрави“, което означава, че с действията или бездействието си наемател не бива да нарушава установените в обществото морални и етични норми.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Фанта с магории

    Ще ги напълнят с ромеи, които след година ще изкъртят и изгорят дограмите и ще избягат пак в маалата, а общината ще ремонтира безкрайно с наши пари, пример- преди години, при бай Тошо, настаниха подобни човекоподобни в блокове в ж.к. “Еленово” и това бе резултата. Да не мислите, че досега тия са се интегрирали?!

    Отговор
  2. ОчевАдно

    И вкупом общинарите и роднините им ще се окажат социално слаби и с ТЕЛК! Политически сподвижници, активисти и учени от кол и въже. Роми няма да има. Не се вписват в картинката…Нали?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *