Съветниците в Разлог гласуваха по-високи заплати на кметовете от общината

Градоначалникът Кр. Герчев заяви, че се отказва от увеличението, поиска парите да се разпределят на управниците на малките населелени места

Христо Зайков предложи за стимулиране на раждаемостта да пренасочат 400 000 лв. за еднократни помощи за новородени, по 2000 лв. на дете

Без корекции и почти без забележки ОбС – Разлог прие бюджета на общината за 2021 г., който е в  размер на 35 586 818 лв. И тази година приоритет отново е социалната сфера, здравеопазване и образование. Значителен е и размерът на средствата, предвидени за инфраструктурата, повишаване на енергийната ефективност на сгради, в т.ч. и поликлиниката, както и ремонти в две отделения в МБАЛ – Разлог, изграждане на детски площадки и др.

 Инвестиционната програма на общината е в размер на малко над 18.6 млн. лева, като за основни ремонти са предвидени почти 9 млн. лв. и още 9.6 млн. лева за придобиване на дълготрайни материални активи. Тук влиза и изграждането на сепариращата инсталация на депото за БО, за което администрацията възнамерява да тегли заем в размер на 9 млн. лв. За поемането на общински дълг вече е дадено и съгласие от Общинския съвет. При възможност за друго финансиране кредит няма да бъде теглен.

При разглеждане на инвестиционната програма  общинският съветник Христо Зайков направи предложение да бъдат пренасочени средства  в размер на около 400 хил. лв., които да отидат за предоставяне на еднократна помощ в размер на 2 хил. лева за всяко новородено в община Разлог. Той мотивира предложението си, че децата са най- важният ресурс, и изрази мнение, че раждаемостта трябва да бъде стимулирана.

Кметът на Разлог Красимир Герчев поясни, че няма как от инвестиционната програма да се пренасочват средства. Зайков апелира да се помисли откъде това би могло да стане. Финансовият директор обаче заяви, че не вижда откъде биха могли на този етап да се вземат толкова средства, за да се дадат под формата на еднократна помощ. В крайна сметка предложението бе подложено на гласуване, но отхвърлено с 13 гласа „въздържал се“ и само петима „за“.

Кметът на общината Красимир Герчев е категоричен, че бюджет 2021 г. е балансиран и което е важно – не се предвижда увеличение на местните данъци и такси за жителите на общината.

На заседанието бе гласувано и увеличение на кметските заплати, като точката предизвика доста дебати. Пръв повдигна въпроса общинският съветник Димитър Марков. Той бе категоричен, че не е против увеличението на заплатата на общинския кмет, тъй като отговорностите му са много, но поясни, че това автоматично води до увеличение на заплатата на председателя на Общинския съвет, което според него не е правилно

„Според мен не е правилно председателят да получава заплатата си, ако няма заседания на Общинския съвет. Не мисля, че е редно възнаграждението на председателя да бъде толкова високо“, каза Марков и уточни, че правилникът на Общинския съвет, където са определени възнагражденията на парламентаристите и председателя, не е променян дълги години, и апелира към колегите си заедно да помислят и да внесат предложение за промяна.

Заради изложените мнения, включително и на комисиите, кметът Красимир Герчев заяви, че се отказва от увеличението на собствената си заплата, и предложи спестените пари да се разпределят за заплати между кметовете на останалите населени места. Предложените от градоначалника конкретни цифри за възнаграждения на колегите му са: за тези на най-малките села Годлево, Добърско, Горно Драглище и Долно Драглище по 1250, на Елешница и Бачево по 1300 и на Баня – 1350 лева. При гласуване предложението му не бе прието, като само петима от парламентаристите гласуваха „за“. Основното предложение мина само с два гласа разлика, като десетима го подкрепиха и осем гласуваха „против”.

След вота общинският съветник Иван Димитров поиска да обоснове отрицателния си глас. Той бе категоричен, че подкрепя увеличението на заплатата на кмета на Разлог, тъй като неговите отговорности са много и е редно да получава достойно възнаграждение. Не същото е обаче мнението на съветника по отношение заплатите на селските кметове. Според него това увеличение е необосновано. Той изрази мнение, че е било редно възнагражденията да се гласуват поотделно, а не анблок, но отказа да внесе предложение за това.

Така корекцията на кметските заплати бе приета, както бе първоначалното предложение. То е заплатата на кмета на Разлог Красимир Герчев да стане 2978 лева, на кмета на  Баня – 1288 лева, на кметовете на Елешница и Бачево по 1237 лева и тези на останалите четири села по 1186 лева.

ЯНА ЙОРДАНОВА

186- Хр. Зайков (вдясно) предложи еднократна помощ за новородени

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *