Съветниците в Сандански гласуваха декларация против т.нар. модел 4, искат запазване на Районния съд в града

Всички общински съветници в Сандански единодушно подкрепиха решението, с което местният парламент и община Сандански категорично се противопоставят на т.нар. Модел 4, според който се планират административно-териториални промени, засягащи статута на районните съдилища.  Това стана вчера на извънредна сесия, която бе свикана по предложение на кмета на общината Атанас Стоянов.

Общинският съвет в Сандански излезе с декларация, че възразява срещу налагането на нова съдебна карта, която ще отнеме правото на равен достъп до правосъдие и изразиха категоричното си несъгласие с модел 4 съгласно, който Районният съд в Сандански се преобразува в териториално отделение на Районен съд в Петрич. В декларацията е записано, че общинските съветници изразяват своята готовност за подкрепа справедливите искания за протестни действия на гражданите от Сандански, Кресна и Струмяни в защита на съда в Сандански. Решението на Общинския съвет ще бъде изпратено до ВСС, министъра на правосъдието, омбудсмана на Р България и областния управител в Благоевград. 

 Яне Янев предложи проекторешение на Общинския съвет, кметът Атанас Стоянов заяви: „Ние категорично се обявяваме против т.нар. реформа по модел 4 и възразяваме срещу налагането на нова съдебна карта, която ще отнеме правото на равен достъп до правосъдие на жителите на трите общини Сандански, Струмяни и Кресна. Населението в тези общини е около 60 000 жители. Реформите предвиждат в Районния съд в Сандански да останат подсъдни граждански дела с цена на иска до 2000 лева, както и намаляване на броя на наказателните дела. Това е промяна, която ще лиши от право на достъп до правосъдие и ще затрудни жителите на трите общини. Районен съд в Сандански е със 108-годишна история”, заяви пред съветниците кметът Атанас Стоянов.


Яне Янев внесе проекторешението

На заседанието присъства и временният председател на Районен съд – Сандански Росица Калугерова. Тя заяви, че в момента в Районен съд – Сандански четирима са съдиите по наказателни дела, като двама от тях са командировани и 3-ма са съдиите по граждански дела. Тя допълни, че натовареността на съдии не е намаляла през последните години. В залата присъстваха адвокатите от колегията в Сандански.  


В залата присъстваха и адвокати от колегията в Сандански

Съветникът Георги Батев, който е адвокат, сподели, че така предложеният модел 4 не трябва да се прилага за Районен съд – Сандански. „Не трябва да сравняват нашия съд с тези като в Трън и другите 55 районни съдилища в страната, които ще бъдат преобразувани и трансформирани”, заяви той.  Съветникът Антон Цанев, предложи да бъдат прекратени дебатите. „Няма нужда да си губим времето от излишни приказки и взаимно да се убеждаваме кой е по-голям патриот. Нашата задача е да гласуваме и подкрепим декларацията и да запазим статута на съда като Районен съд, а до колко ще се реши този въпрос, ние не можем да кажем”, заяви Цанев. Дебатите бяха прекратени и съветниците единодушно подкрепиха декларацията. 

ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *