Съветниците в Сапарева баня гласуваха декларация срещу проектозакона за ВиК, подкрепят я с подписите на 2600 жители на общината

Общинските съветници в Сапарева баня се обявиха срещу подготвяния нов закон за ВиК, който предвижда принудително административно окрупняване на сектора, една област да се обслужва от един ВиК оператор. Вчера те единодушно гласуваха декларация, която ще бъде внесена в МРРБ, Народното събрание, Сдружението на общините в България и президентството.

Причините – местните управляващи са притеснени, че новият закон ще доведе до драстично поскъпване на водата в малката община, където населението е най-бедно, качеството на услугата ще се влоши, а водните асоциации ще приберат само активите, докато пасивите ще останат на сметката на общината.

С декларацията, за която гласуваха всичките 13 съветници, местните управници ще предоставят и подписка с над 2600 подписа на жители на малката община.

В декларацията се казва: “С този проектозакон се нарушават правата на местните общински съвети, в случая ОбС – Сапарева баня, нарушава се ЗМСМА

/Закона за местното самоуправление и местна администрация/… Нарушава се Конституцията на Република България”.

Само около 20-ина души дойдоха да подкрепят местните парламентаристи. Заради мерките за безопасност те не бяха допуснати в залата, а стояха отвън, докато беше прочетена и гласувана декларацията, и си тръгнаха.

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев не присъства, тъй като е в болнични, но стана ясно, че подписът му стои под декларацията.

Едва 20-ина граждани дойдоха да подкрепят съветництите

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *