Съветниците гласуваха нови цени за ползване на басейна на Плувния интернат в Сандански Кметът Ат. Стоянов назначи проверка на детското отделение в болницата и заяви: Време е да извадим търговията извън границите на Роженския манастир

В най-горещия ден на месеца вчера, 30 юли, местните парламентаристи в Сандански одобриха цените за ползване на басейна в Плувния интернат, гласуваха кои от училищата в общината ще бъдат със статут на защитени, дадоха зелена светлина за изготвяне на пазарни оценки на имоти в Сандански, Склаве, Джигурово, Лозеница, които ще бъдат обявени за продан, и такива в Ново Делчево, Левуново, Лешница, Катунци, които ще бъдат отдадени под наем. Заседанието откри председателят Николай Шаламандов. В залата не присъстваха д-р Димитър Станоев, за когото е известно, че е с коронавирус, и секретарят на общината Панчо Панчев, който също е под карантина. Разгорещени дебати отново станаха по време на разглеждането на точка питания. Съветникът председател на ГЕРБ Стоян Стоев отправи питане на какъв етап е одобряването на новия подробен устройствен план на парк “Свети Врач” и кога ще се проведе публичното обсъждане, както и колко временни търговски обекта имат разрешителни за площта пред Роженския манастир, работи ли компостиращата инсталация за биоразградими отпадъци?

Кметът Атанас Стоянов отговори на всички въпроси на съветника, като започна с този за новия ПУП на парк „Свети Врач”. „Известно ми е, че новият план за парк „Свети Врач” е важен за бъдещото строителство и гражданите в общината. Това, което твърдя и ще твърдя до края на мандата ми, е, че строителство в парка няма да бъде допуснато. Това, че се бави публичното обсъждане, не трябва да ви тревожи. Друг вариант в община Сандански няма. Публично обсъждане ще се проведе през месец септември или октомври. И обсъждането може да стане в Летния театър, където да присъстват много граждани и заинтересовани лица. Това ще има изготвен ПУП на голяма площ, не е проблем на кмета, то е с решение на Общинския съвет. Паркът е емблемата на Сандански и от нас зависи бъдещото развитие на парковата зона и да не се пречи на обществените мероприятия през годините”, заяви градоначалникът.

По въпроса за поляната пред светата обител Роженски манастир кметът Стоянов каза, че за да няма проблем, тъй като там има трима търговци, а един от тях се самонастанява в дясната част на поляната, а има разрешително за лявата, ще бъде извършена проверка. „Мнението ми е, че на поляната не трябва да има търговски обекти, а те да бъдат изведени на мегдана в село Рожен. Такова е и позицията на Н.В.Пр. Серафим – да извадим търговията извън границите на храма”, заяви Ат. Стоянов.

За компостиращата инсталация той каза, че е назначен временен управител – Костадин Станоев. От втората половина на месец август ще започне да работи, в момента се набира персонал.  Съветникът Петър Додушев попита какво се случва с концесията на ГУМ – Сандански. „С решение на Общинския съвет е гласувано да се отпочне процедура по концесия на първия етаж на търговския обет. Преди две заседания гласувахме нова концесия на търговския обект. Кое от тези решения е в сила?”, попита той.  Кметът каза, че след като има решение за концесиониране на търговския имот, то последното решение отменя старото. „Изготвя се икономически, финансов и правен анализ за концесиониране на ГУМ. И през месец септември ще имаме готов проект”, заяви градоначалникът. За подпомагане с финансова инжекция ремонта на столовата в Първо основно училище кметът каза, че поради финансови проблеми общината не може да погаси поетите ангажименти. „Това, което сме обещали, ще изпълним. Няма проблем. Причината е финансова, и то във време на криза. Добрата новина е, че в момента кандидатстваме по проект за изграждане на физкултурен салон и спорт в Първо основно училище. И очакваме одобрение”, заяви Стоянов.

Другата невралгична точка бе за разширяването на пътя Сандански-Лиляново-Вилната зона. „През тази година няма как да се реализира. Важен е въпросът, но на този етап по-важен е проблемът със Северната дъга, там десетки граждани се разхождат в двете посоки. По проект не е предвидена пешеходна алея, което е грешка. Това е проблемът не само с пътя за Вилната зона”, заяви кметът. 

Съветникът Йордан Тушев постави на дневен ред проблема с ремонта на таванското помещение над детското отделение в Югозападна болница. „С детето ми бяхме прегледани в таванското помещение, тъй като детското отделение бе пълно. Таванът е покрит с еднократни пердета, дограмата е стара, от времето на построяване на болницата. Защо община Сандански не финансира поставяне на нова дограма и врати на таванското помещение”, попита съветникът, а кметът Стоянов заяви, че община Сандански помага и не пропусна да му благодари за подадения сигнал. „Ще направим проверка и ако има необходимост от финансова помощ, ще се помогне, и най-вече че става въпрос за деца”, категорично заяви своята подкрепа кметът Стоянов.

На сесията вчера съветниците гласуваха ПУП-ове в Сандански и други населени места на общината. Одобриха цените за ползване на плувния басейн в интерната. Карта за нощувка, ползване на басейна, храноден ще е в размер на 40 лева, едномесечна карта за ползване на басейна е 50 лева, за деца входът ще е 3 лева, толкова и за пенсионери, а за граждани над 18 години – 5 лева. Цените влизат в сила от 1 август, а средствата ще се събират от служители, назначени от община Сандански, а не от Плувния интернат.  

ВАНЯ МАНЧЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *