Съветниците на Благоевград отмениха решението за продажба на полянката пред хижа „Бодрост”, общината иска от Горското да й прехвърли терени за паркинг, хотели и къщи за гости в ски зона Картала

Голямата поляна пред хижа „Бодрост” над Благоевград, на която десетилетия наред виладжии и почиващи в курортната зона правят общи сбирки, няма да се продава. Това решиха вчера общинските съветници, като отмениха решението, взето на сесията в края на февруари по искане на благоевградчанката Любка Крънджилска-Атанасова за обявяване на търгове за продажба на 4 общински имота, към които тя проявява интерес. Искането бе направено от Радослав Тасков и бе внесено от кмета Р. Томов. Мотивът е, че имотите са срещу хижата и много близо до парк „Еколенд“, и не е уместно строителство в тях, тъй като ще се попречи на почиващите и децата да играят на поляната.

Общината има около 30 имота за продажба в зоната и който иска да инвестира, има достатъчно места, където може да го направи, заяви кметът Томов и допълни, че се подготвя процедура с Горското за прехвърляне на общината на терени от горския фонд в района на ски център Картала.

„Идеята ни е вляво след моста към ски зоната под или до хотела на „Примаинвест БГ“ ООД, в която и общината има 7,43 % дял, да изградим голям паркинг, а вдясно да се обособи терен и да се построят хотел и къщи за гости“, обясни за „Струма“ градоначалникът.

Съветникът Евгени Бибов под формата на условие-въпрос отбеляза: „Да не ги предоставяме на „Примаинвест“, а колегата му Кр. Роячки използва казуса, за да напомни за застрашените от застрояване зелени зони в Благоевград: „Полянката във вилно селище Голям Бодрост не е по-стара от парк Бачиново, нито от къщичката на Баба Яга в парк Ловен дом. Цяла година чакаме общината да ни предостави плана с имотите, които се ползват като зелени площи, паркове, градинки или за спорт, отредени за строителство. Сега решаваме проблема за един имот на Бодрост, а с другите какво става?! Ако не спрем процедурата за застрояване на кортовете на Бачиново, ще се застрои целият парк край алеята, защото вече ще има  прецедент“, каза Кр. Роячки.

Председателят на ОбС Андон Тодоров внесе яснота, отбелязвайки, че има създадена вече 11-членна комисия, която да опише всички терени, визирани от Кр. Роячки. 33-ма съветници подкрепиха отказа да се застроят четирите парцела на голямата поляна между чешмичката и хижа „Бодрост“, а 5-има се въздържаха.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *