Съветниците на Благоевград с възможност и за дистанционни заседания, въвеждат дисциплинираща мярка решенията да се взимат с вота на повече от половината от гласувалите, а не от присъстващите

Общинските съветници на Благоевград ще имат възможност да провеждат заседанията си и дистанционно чрез видеоконференция с влизане в сила на промените в Правилника за организация на дейността на ОбС и комисиите му. Проектът е внесен преди дни от комисия начело със съветника Кирил Илиев и предстои обсъждането и гласуването му в пленарна зала.

Сред най-съществените нововъведения е възможността за провеждане на дистанционни заседания на комисиите и на местния парламент в условия на извънредно положение, епидемия и обстоятелства, които не позволяват присъствено организиране на работата. Задължителни ще останат изискванията за кворум и лично гласуване, като за това трябва да се осигури пряко виртуално участие на съветниците. Виртуално ще могат да се изказват по важни за общността теми и граждани, за които остава лимитът от 6 минути за излагане на проблема и задължението 3 дни преди сесията да са подали писмено искане за изявление пред ОбС. Отговор на питанията им ще се дава веднага устно, освен ако изрично не е поискано той да е писмен, но ако се налага да се правят допълнителни справи, се допуска отговорът да се даде и на следващото заседание на местния парламент.

Председателят на ОбС ще определя как да се провеждат заседанията в случаи на извънредна ситуация, той е длъжен и да осигури публичност чрез пряко излъчване по интернет на сайта на общината, освен ако съветниците не решат заседанието им да е закрито.

Важна промяна залагат в правилника си съветниците и по отношение на гласуването. Предлага се решенията да се взимат с вота на повече от половината гласували съветници, а не от присъстващите в залата, както беше досега.

„Промяната е важна и очакваме и други общини да ни последват, тъй като очакваният ефект е дисциплиниращ”, коментира председателят на комисията Кирил Илиев и допълни: „Практиката ми на съветник четвърти мандат сочи, че при гласуване в пленарна зала има хора, които присъстват, но не гласуват, когато не им е изгодно. Нямам предвид колега, който в момента на гласуване на някоя от точките е излязъл за малко, а умишлено невзимане на отношение, което бих нарекъл саботиране на решението, т.е. хем са избрани в ОбС, за да упражнят вот, а не го правят, но пък си взимат заплатата. С въвеждане на тази промяна се надявам да провокираме съветници да не мишкуват и да са активни. Заради такова негласуване например на последната сесия се взе решението за промяна на Общия устройствен план за инвестиционно намерение за строителство над скулптурната композиция на Кончето на входа на Благоевград при жк „Струмско”, обясни К. Илиев.

Така с вота на гласуващите съветници вече ще се взимат всички важни решения – като размера на възнагражденията на кметовете, решения за устройствени планове и изменението им, стратегии, програми и планове за развитието на общината, решения за участие на общината в сдружения и фондации, за именуване на улици, паркове и зони, за избор на почетни граждани и др.

Друга промяна в Правилника за работа на ОбС – Благоевград визира конфликта на интереси на съветници, които гласуват бюджета на общината, но след това техни фирми участват в обществени поръчки.

„В страната вече има няколко случая на осъдени съветници, затова се направиха законови промени, за да не се спира стопанската инициатива, от една страна, а от друга – собствениците на фирми в ОбС да могат да участват в гласуването на бюджета на общината, трябваше да решим този проблем, защото казусът заплашва да вкара в ненужни процедури избрани за общински съветници бизнесмени”, обясни Кирил Илиев.

Сред предложенията е и да се намали броят на членовете, нужни за създаване на отделна група, от 4-ма на 3-ма души, както и съветниците да получават възнаграждение освен за участие в заседанията на постоянните комисии и на ОбС, така и в постоянните комисии, назначени с решение на кмета.

Един месец промените ще се дискутират, преди да се вкарат за решение на сесия на местния парламент.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *