Съветниците отложиха решението си за Аквапарка в Благоевград заради опасения от 3,5 млн. лв. финансови загуби, намалиха с 20 % цените на търговските площи в закрития пазар

Общинските съветници на Благоевград отложиха за неопределено време решението си за бъдещето на Аквапарка. По искане на председателя на Комисията за следприватизационен контрол д-р Теодор Велчев  кметът Р. Томов внесе предложение 30-годишният договор за концесия на „Аквапарк“ ЕАД да се прекрати по вина на концесионера, но дискусията в залата убеди болшинството, че така общината рискува да бъде осъдена да плаща солидно обезщетение.

От името на групата на ГЕРБ съветникът Кирил Илиев посочи, че общината би могла да изчака дружеството да бъде ликвидирано, за да си вземе имота, защото в противен случай рискува концесионерът да предяви иск, че например не му е осигурена възможност да получи минерална вода и заради това не е могъл да осъществи дейността си, като така изкара виновна общината. „Ако гласуваме предложението, общината ще вземе собствеността си, но рискуваме да бъдем осъдени и да плащаме солидна сума“, каза Илиев.

Съветникът Радослав Тасков също се противопостави на бързането на вземане на решение: „Защо не изчакаме дружеството да се обяви в несъстоятелност и договорът да се прекрати, тогава срещу нас няма да има юридически обект. В Аквапарка в момента няма нищо и нищо не може да бъде разграбено, ако приемем предложеното, общината ще загуби 3,5 млн. лв.“, заяви той.

Срещу прибързаното решение се обявиха и червените съветници, а кметът Р. Томов напомни, че администрацията била задължена от ОбС на предната сесия да внесе конкретното предложение и той го направил, въпреки че личното му мнение е против заради 90 % вероятност общината да бъде осъдена.

Председателят на Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол д-р Велчев реагира, че така никой няма да знае сагата с плажа колко ще се проточи в годините, но заради опасенията от финансови загуби с гласовете си 24-ма съветници подкрепиха идеята на съветничката Гергана Янчева въпросът да се отложи за следваща сесия.

Местният парламент прие искането на търговците на закрития пазар за 20 % намаление на цените на търговските площи. Комисията по икономика бе внесла  предложение за 30 % намаление, но управителят на общинската фирма „Пазари“  Юрий Воев обясни, че при повече от 20 % спад на наемните цени дружеството ще работи на загуба.

„Всяко търговско дружество трябва да е на печалба, или поне 0:0, в противен случай по-добре да го закрием“, реагира кметът Томов.

„Общината е собственик на 31 % от сградата, в момента само ние и 2-3-ма собственици на магазини я обитаваме, а броят на търговците непрекъснато намалява. Затова спешно всички собственици на закритото тържище трябва да мислим за глобалното развитие на тази сграда“, каза Воев.

С пълно мнозинство от 36 гласа „за“ ОбС все решението си за новите цени.

Съветниците отказаха да присъдят званието „Почетен гражданин на Благоевград“ на дългогодишния читалищен деец Михаил Цонев, навършил тази година 80 г. Предложението бе на групата на Зелените, а срещу липсата на предварително обсъждане по групи и координация реагира Радослав Тасков. „Излючително ми е неприятно, че правя това изявление, но в предложението на председателя на читалището В. Новоселски липсва важна част от биографията на кандидата, който от 1980 г. е бил активен агент на ДС.  Липсата на Закон за лустрацията доведе до настоящото състояние на нещата в държавата ни и ние няма как да подкрепим такова предложение“, обяви той.

Подкрепиха го и съветниците от ГЕРБ, и въпреки мотивацията на председателя на ОбС А. Тодоров, че М. Цонев е сред хората, допринесли много за развитието на културата и читалищната дейност в общината, само 6-има съветници подкрепиха кандидатурата, 12 бяха „против”, а 20 се въздържаха от гласуване.

„Преди 2 години аз самият с огромна изненада разбрах, че съм бил предоставял явочна квартира на агенти на ДС, затова заведох дело, което още не е приключило. Никога не съм бил доносник на ДС и нямам представа как името ми е свързано със службите, предполагам, че някой го е направил покрай или заради работата ми като съдебен заседател. Нищо не съм подписвал и затова и аз бих искал да знам с какви документи е подкрепено твърдение за мое агентурно минало. Надявам се скоро отговорите да ми даде съдът“, коментира Михаил Цонев и призна, че по-голямото разочарование от вота на съветниците преживяват децата и семейството му.

Без дискусии и с мнозинството на 35-има съветници бе подкрепена кандидатурата за почетното звание на покойния доц. Атанас Дафинов, художник и педагог, преподавател в ЮЗУ и един от основателите на паралелката по изобразително изкуство в НХГ, и той влезе в списъка на почетните граждани на Благоевград.

Местният парламент дискутира близо час отчета на бюджета на общината за миналата 2019 г., представен от кмета Р. Томов, наред с който той обяви, че в момента общината кандидатства за финансиране на изграждане на три нови детски градини в кварталите „Еленово“ и „Баларбаши“ и на ул. „Д. Груев“, за сгради към две училища – VІІ СУ и една професионална гимназия, както и за ремонт на читалището. Прехвърчаха искри между съветника от ГЕРБ Кр. Роячки и зам. кмета по икономика Ясен Попвасилев заради отговорността за санкциите на общината за анаеробната инсталация на новото сметище, но на финала само с трима „въздържал се” и с гласовете на 36 съветници отчетът бе приет.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *