Съветниците от ДПС в ОбС – Благоевград предлагат опрощаване на такса смет за фирмите, затворили обектите си през 2020 г. заради епидемията

Община Благоевград да опрости частично таксата за битови отпадъци на фирмите, които вследствие на извънредното положение след 13 март 2020 г. прекратиха стопанската си дейност до края на годината, е предложението, което внасят за разглеждане на следващата сесия на ОбС тримата съветници от ДПС Мехмед Вакльов, Ивайло Червилов и Исмет Узунов.

Предложението касае заведенията за хранене, увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, хотели, спортни зали, молове и др., подробно изброени в заповедта на здравния министър от 13 март.

Възможностите за освобождаването от такса смет са визирани в промените на Закона за местните данъци и такси, които са в сила от 11 август 2020 г.

За да не започне неконтролируемо подаване на молби за опрощаване на таксата, вносителите са изработили и алгоритъм, по който да стане това. Те предлагат собствениците на фирмите да удостоверят, че действително са прекратили дейността си с финансови документи: дневни и месечни касови отчети от фискалните устройства, дневник на покупките и продажбите, справки за изплатените възнаграждения на персонала и ползвани отпуски, и всичко това за 2 периода – от 01.01.2020 г. до 13.03.2020 г. и след тази дата до края на годината. Документите трябва да бъдат подадени в дирекция „Местни данъци и такси“ заедно с искане от управителя на съответната фирма.

За „Струма“ единият от вносителите на предложението – И. Узунов, уточни, че тъй като голяма част от фирмите вече са заплатили таксата за битови отпадъци за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване за 2020 г., което се прави авансово в началото на година, колегите му в ОбС -Благоевград могат да вземат решение платените суми да бъдат приспаднати от задълженията на търговците за 2021 г.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Мустафа

    Майко мила майко що се дочека, тия тъпаци акъл да дават. Познава ли ги някои тия подлоги и как ДПС допуска изобщо такива

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *