Съветниците от “Партия на зелените” в Кюстендил искат бомбардировките над Кюстендил да влязат като събитие в културния календар

С предложение 6 април 2020 г. да залегне като дата в културния календар на община Кюстендил излязоха общинските съветници от ПП “Партия на зелените” – гражданска листа. Тогава съвместно отдел “Култура и духовно развитие” и Регионален исторически музей да организират отбелязване на 79 години от бомбардировката над Кюстендил. Писмената обосновка вече е внесена и в общината, уточни съветникът от групата инж. Огнян Атанасов. В нея се припомня събитието.
“На 6 април 1941 г. в 8.35 ч. над Кюстендил се появяват вражески бомбардировачи. Самолетите са “Дорние До 17 К” от 64-та въздушна група от Трети югославски бомбардировъчен полк и излитат от летище “Стубол” до Прищина. Командир на отряда е майор Бранко Фанедл. Групата, която бомбардира, е от 4 самолета, летящи на височина 1500 м. Те пускат няколко бомби, които нанасят тежки поражения, тъй като нападението е неочаквано, а по улиците на града много хора наблюдават преминаването на моторизираните германски части.
Бомбите падат около гарата, където има спрени ешелони с войски, и в жилищен район. Убити са 58 граждани, 2-ма български войници, 8 германски войници и 11 коня от 13-и пехотен полк. Ранени са 59 граждани, 5-има български войници и 31 германски. Сред жителите на града настъпва паника, част от населението го напуска. Малкият лекарски екип в градската болница прави героични усилия за спасяването на ранените. В 10,30 ч. същия ден още 2 югославски самолета се появяват над близкото с. Гюешево. Те пускат две бомби, които не нанасят поражения. При бомбардировката не излита нито един български или германски изтребител. Противовъздушната артилерия не е в състояние да окаже сериозно противодействие и бомбардировачите отлитат невредими. Жертвите са погребани в кюстендилското гробище, където има паметник на загиналите при бомбардировките”.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *