Съветниците от Сандански прекратиха заседанието, качиха се на джиповете си, инспектират път, разбит от гондолите за АМ „Струма“

Прецедент в Общинския съвет – Сандански – местните парламентаристи прекъснаха заседанието, за да инспектират общински път, който е увреден от тежките гондоли, извозващи инертни материали за новостроящата се АМ „Струма“. Изненадващо в първите минути на редовното заседание след отправено питане на съветника д-р Васил Попов дали община Сандански е издала разрешително за ПУП за трасето, по което извозват инертните материали за строителството на магистралното трасе и за чия сметка ще е ремонтът на пътя, който води към местността Подината и Сухия мост, председателят на групата съветници Яне Янев предложи да се прекрати заседанието и да се инспектира трасето до кариерата. Неговото предложение бе подложено на гласуване и с мнозинство бе решено да се инспектира цялото трасе. Съветниците се качиха на личните си джипове и леки коли и потеглиха по пътя, по който ежедневно извършват курсове тежкотоварните коли. Колоната поведе съветникът Кирил Ханджийски, последван от съветниците Стоян Ангов, Калин Терзийски, Георги Георгиев, Румен Пачов, Евгени Панайотов … Заради труднопроходимия участък съветниците не успяха да стигнат до кариерата. Изненадващо там се появи багер и започна да почиства пътното трасе. На място стана ясно, че по този път минават празните гондоли, натоварените с инертни материали преминават по другия път от страната на село Плоски. Въпреки това съветниците видяха, че пътят, който е с положен асфалт и бетон, е разрушен от тежките автомобили. Лозовите масиви, овощни дръвчета и засадени със зеленчуци градини са побелели от прах, който се образува от преминаването на гондолите.

Заради отсъствието на кметът Кирил Котев, който е в отпуск, съветниците не успяха да получат отговор на въпросите за чия сметка ще е ремонтът на пътя и дали има изготвен ПУП за временния път север и юг за трасето, водещо за кариерата и в обратна посока. Съветникът Г. Георгиев заяви, че пътят, по който се връщат тежките машини, е минавал през мери и пасища, за които животновъдът от село Плоски Георги Илиев е получавал европейски субсидии. Тази година той няма да получи субсидия заради пътя и ще бъде санкциониран.

Съветникът Яне Янев бе категоричен, че няма издадено разрешително за ПУП и че кариерата е незаконна. Дали е така, ще стане известно след проверка на подадения сигнал от община Сандански към министъра на регионалното развитие и благоустройство. Зам. кметът Георги Трайков, който в момента замества кмета К. Котев, заяви, че няма нарушение и че са спазени всички процедури и разрешителни за ПУП-а.

Съветникът Явор Аргиров, който не стана част от екипа, който инспектира пътя, бе категоричен, че е нарушен правилникът за работа на Общинския съвет с прекъсване на заседанието. „Това е прецедент в работата на Общинския съвет и не трябва да се повтаря. Утре някои от нас ще иска да отидем и да направим проверка на концесията на банята. И да изпробваме какви масажи прави телячът на банята. Това е абсурд и не трябва да се повтаря”, категоричен бе Я. Аргиров.

След като направиха инспекция на пътя за кариерата за добив на инертни материали, което им отне около половин час, съветниците се захванаха с дневния ред на заседанието. Я. Янев предложи точка питане да е първа точка от дневния ред, като поясни, че това е в ущърб на гражданите, които са поставили въпроси за решаване пред местната власт. „Не трябва да караме гражданите цял ден, за да поставят техните си проблеми”. Н. Шаламандов го контрира, че това не е прецедент и че за трети път в дневен ред на настоящия Общински съвет точка питания е последна точка. След като зам. председателят Н. Шаламандов, който ръководи заседанието, обяви, че точка питания остава като последна точка в дневния ред по предложение на съветника Евгени Панайтов, групата съветници от РЗС вкупом напуснаха заседателната зала и не се върнаха до края на заседанието.

ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *