Топ теми

Съветниците от Якоруда си вдигат с 50% хонорарите с мотив „пандемия“, новата председателка с 1000 лв. без работно време, заместничката й взема по 600 лв. за 2 часа на ден

Общинските съветници в Якоруда се погрижиха да си вдигнат догодина възнагражденията за участие в заседанията на ОбС. В края на ноември съветникът Вайдин Мисанков, подкрепен от колегите си от ДПС, внесе предложение за промени в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Якоруда, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация, в които настояват за промяна на 3 члена в правилника, и трите свързани с техните възнаграждения.

Според досега действащия правилник за всяко заседание съветниците получаваха по 200 лв., новата предложена промяна е хонорарът да стане 300 лв., което е с 50% увеличение. При изменението на чл. 80 е запазено условието кръшкачите от сесии да остават без хонорар.

Специално внимание е обърнато на заплатата на председателя на ОбС, която до момента беше 55% от заплатата на кмета за 5-часов работен ден. Председателката Мердие Осман съвместяваше поста с работата си като учител и вземаше 1375 лв., защото заплатата на кмета Нудредин Кафелов е 2500 лв. Новото предложение е председателското възнаграждение да стане 40% от заплатата на кмета Нуредин Кафелов, тоест 1000 лв., „при нерегламентирано и ненормирано работно време“. Намалението е привидно, защото в „ненормирано работно време“ може да се включва и 5 минути работа на ден. То обаче не касае възнаграждението на Мердие Осман, защото преди месец по разпореждане на кмета Кафелов, издадено от него в заседателната зала пред всички съветници, тя бе отстранена от поста. 2 седмици по-късно областният управител Бисер Михайлов върна решението на ОбС за уволнението на Осман за ново гласуване заради объркани членове от ЗМСМА, на които юристите от общината се бяха позовали. При това положение на хартия М. Осман още е законен председател на ОбС, макар че съветниците вече започнаха да изпращат поздравителни коледни и новогодишни картички до училищата и социалните заведения и те са подписани от Золейка Али Иланска, която ще е новият председател на ОбС – Якоруда.

Иланска ще бъде подпомагана в ненормираната си по време работа като председател на ОбС от Емине Сапунджиева, която до края на мандата ще бъде заместник-председател на съвета. Колегите й от ДПС са помислили за обезпечение и на нейния труд. В предложените промени на Правилника за организацията и дейността на ОбС – Якоруда те искат да се създаде нов текст, според който заместник-председателят на ОбС ще получава 60% от възнаграждението на председателя за работно време всеки работен ден от 15.00 до 17.00 часа, тоест за 2 часа работа на ден тя ще се разписва срещу 600 лв.

Без промяна остава възнаграждението на съветниците за участие в заседание на комисии – 100 лв., което е едно от най-високоплатените в областта участия в работата на постоянните комисии. Това запазва статута на Алиш Вакльов и Мехмед Мехмед като най-богатите общински съветници, защото двамата имат участие в по 2 комисии, докато колегите им – само в по 1.

Според вносителя на предложението В. Мисанков исканата от него промяна е свързана „с усложнената епидемична обстановка в страната, която налага работата на Общинския съвет да се осъществява по различен начин“.

Като цели, които се поставят с предложените изменения и допълнения на правилника, тоест увеличените хонорари на съветниците по време на заседание, вносителят е посочил „подобряване организацията и работата на съвета и взаимодействието му с Общинската администрация и по-добра ефективност от работата на съвета“.

Както изисква законът, в момента предложението е качено на страницата на общината за мнение от заинтересовани лица и най-вероятно ще бъде гласувано още на януарската сесия на ОбС, а приемането на предложението не подлежи на съмнения – в ОбС – Якоруда съветниците от ДПС имат пълно мнозинство.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

31 Коментара

 1. Съби

  Белица няма да я стигнете и след светлинни години. Ама там имат кмет и екип на место. Вижте си вас какво ви управлява.

  Отговор
 2. Амет

  Не е крив Кафела, че ги слага. Крив е народа че гласува за него. От като е на власт се ни натриша такива. Хърльови, Офета, Мерди,Перкови, Бедита, сега па Иланска. Аже Нур ал Дин ти познаваш ли я тази Шмечер ка, познаеаш ли и биографията, на колко хора е навредила? Тука вече се осра. Мислех, че Мерда е върха на падението, но можело и повече. Много жалко за Якоруда, ще гледаме Белица как се развива и ще завиждаме

  Отговор
 3. Асан

  Нито Мерда, нито Иланска са виновни. Да и двете да едни лайна и боклуци, но крив е Кафела, че ги слага се такива.

  Отговор
 4. Musa

  На Иланска мога, да сложа щерките и газ до газ и да ги клата анално. Анадъмо?

  Отговор
 5. Сабри

  Видяхте ли истинското лице на подлогата Иланска. Тя е подла, долна и алчна. Безкруполна лицемерка. Жадна за власт и пари. Пак идете тя да ви лекува. Марш от Якоруда. Но какво друго да опакваме от Шмечеро?

  Отговор
 6. Сабри

  Видяхте ли истинското лице на подлогата Иланска. Тя е едно жалко леке, алчна, проста и нагла. Пак ходете тя да ви лекува. Лицемерка долна.

  Отговор
 7. Акия

  Боклуко Иланска е с Covid, стискайте палци. Ненаяло се лайно, лакумо и некадърно

  Отговор
 8. Айше

  Предлагам всички пациенти на измисления лекар Иланска да я бойкотират. Всички да се отпишат от нея, тя за пациенти време няма, ама за политика има. Как не я е срам, достойнството, чест няма ли. Явно сватя и агент Джеки я учи как да прави политика, илимпък баща и Шмечеро. Тази жена, бабаченка, е срам и резил за Якоруда. Вън Иланска от Якоруда.

  Отговор
 9. Нур

  На Иланска и Еминето да им еба путката майчина. Ебати боклуците лакуми. Аллах гледа и враща, всичко сд връща. Курви мръсни

  Отговор
 10. Ибрахим

  Как не я е срам Иланска и Еминето. Нямат ли достойнството. Мислех ги за по различни.

  Отговор
 11. Medar

  За много години Говнердо, да ро ръгна на снаха ти. Да ти се изсера в устата и працале.

  Отговор
 12. Мусе

  Боли ме кура за всички. Важното е, че Мерда е вън. Чакаме да изхвърчат Кафелов, Ваня, Иланска, Комунисто. Айде чао боклуци

  Отговор
 13. Mustafa

  За тив 300 лева нема си мръдна и пръста. Вия улави ле сте та не занимавате с тиа глупости. Като са дигнали от 200 на 300 лева та, че се наеда. Мерда години зима по 3 бона, Иланска се наяде грешни пари. Не ми пука за нищо

  Отговор
 14. Активист

  Някога задавали ли сте си въпроса, защо от Якоруда никога не сме имали кандидат депутат, макар и на 5 място? Отговора е лесен, заради Кафелов. Бъдете сигурни, че на следващите избори ще има такъв от Белица. А от Якоруда защо няма. Ами Кафелов не допуска или той или никои. И тъй като в София не го харесват, както Ревански той злобее и прави мръсно на цяла Якоруда

  Отговор
 15. Алия

  Мерда е приключена с политиката, за радост. Но какво следва, Иланска, агент Джеки, Алиш Комунисто… Какво правим, това ли ще ни управлява. Шмечеро ле

  Отговор
 16. Асан

  Мердо ама се не мога да рязжера оти си таков боклук. Ми путка ти майчина, като те неча, неча те. Еби си мапата натам и не ни занимавай повече. Ебати лайното си. Никой не те иска, ти продължаваш да се натискаш за власг и пари. Говно, не си и за пуцости, оти не прелегаш на човек.

  Отговор
 17. Ф

  Каквато е Мерда таква е и Иланска, опаши си ги от куро. Да го ръгна на мача им лакумесала.

  Отговор
 18. Медар

  Мердоооу как е снахичка ти, питай я лапа ле още на задната седалка в голфо?

  Отговор
 19. Ибрахим

  Значи толкова години всички мразят Мерда и има за ще. 2900 лв е зимала, при положение, че е неграмотна. Питам обаче. Иланска, нема и река доктор, оти е конски доктор, с какви очи се е изтапанчила там. Преди беше оджата таков, се па таа. Ми нещо много си итра ле, пари ле ти куца? Тя, че стане председател, демек заплатаджия.

  Отговор
 20. Гражданин

  То си е ебала мачата. Некои си трупат парите, другите ръкопляскат от страни. Много улав народ.

  Отговор
 21. Докторо

  Значи Иланска Шмечврова тотално ми падна в очите. Значи людето я е страх да лекува та седи на страни от трх, ама иначе за неизмачени пари е пръва. Ей същата е като свато и агент Джеки

  Отговор
 22. Фатме

  Па Иланска и Еминето как не ги е срам. И тия са жадни за власт и пари,оти си немая. Излагация. Кмете зарадвахме се махна Мерда, то друга таква се появи. Да не потрасиме накрая Ревански да ни управлява, че нещо много неадекватно е всичко.

  Отговор
 23. Единия

  И тава ако нее поръчкова статия от горелива Мврда па я на🤔 Баси дриполе

  Отговор
 24. Сули

  За същата Мерда дето се ебеше кат гайда ле става въпрос или се бъркам. Нещо много антипатична бе тая, много изгнили зъби, горелива глава. Ужас, и тава е било лицето на общината. Кмета, айде подбирай ги малко моля ти се.

  Отговор
 25. Усен

  Не съм много добре с математиката, но вдигат от 300 на 400 лв. Къде са тия 50%, че нещо много стряскащо заглавие. Единствено стряскащо е, че боклука Мерда е вземала по 1400 лв заплата,улавия и син също, пияния и маж отново. Нещо ми се губят числата, ама харам да и са парите.

  Отговор
 26. Медар Medar

  Значи лайното Мерда е зимала от училището 1400 лв, от общината 1400 лв. Ми тя е зимала повече пари от стройтелите без нищо да връши. Мамати мръсна и гнасното същество.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *