Съветниците попариха желанието на петричани за зелени площи на мястото на стария Обреден дом, обявиха го за продан срещу 52 100 лв.

Петричките общински съветници не се съобразиха с желанието на съгражданите си да не бъде продаван старият Обреден дом и с много малки изключения на вчерашната сесия гласуваха двуетажната сграда с 2 гаража до нея и превъзходна градина да бъдат обявени за продан на публичен търг с явно наддаване.

Искането на петричани, живеещи в квартала около Обредния дом, бе декларирано още в началото на сесията от Йордан Попов, който недвусмислено обяви, че идеята за продажбата на сградата породила сериозно напрежение сред комшиите му. Човекът излезе и с конкретно предложение – парцелът от 658 кв.м да се раздели на две, в едната част кметството да направи подробен устройствен план за инфраструктурен обект – например трафопост, от какъвто съвсем скоро районът щял да изпита сериозна нужда, а другата половина да се озелени, за да могат да си играят децата. Попов спомена още, че в момента съседите му събирали и подписка с това предложение.

По време на гласуването обаче стана ясно, че жителите на ул. „Беласица”, около която е  оформено кварталчето, много закъсняват с подписката. Вместо да се главоболят с изработване на подробни устройствени планове и да харчат пари за райграс, народните избраници предпочетоха по-чистия вариант – в общинската хазна да влязат пари от продажбата на сградата, които ще са най-малко 52 100 лв. без ДДС, колкото е пазарната й оценка. Още повече че още през април т.г. имотът бе актуван като частна общинска собственост точно с цел да бъде продаден.

Другата точка от дневния ред, при която температурата в заседателната зала дори надмина тази на термометъра пред кметството, сочещ в 14.00 часа 35 градуса, бе отчетът на Общинския футболен клуб „Беласица”.

Тон на дебатите даде съветникът от ВМРО Стоян Божинов, който направи сериозна дисекция на отчетния доклад и обяви впечатлението си, че има доста неща, които го притесняват, а основното е фактът, че всяка година общината налива все повече пари в клуба, а той завършва годината с все по-големи дългове.

„Смущава ме още това, че в Търговския регистър като управител на клуба продължава да се води Георги Петров, който от 1 година не е там. Притеснява ме и това, че управителят на общинското дружество Венко Папалюгов е посочил в справката за заплатите едни измислени цифри, които никой не може да ме убеди, че са действителни. Например, че треньорът получава 590 лв. заплата. Всички знаем, че заплатата е много повече. Това за мен е измама”, дебело подчерта Божинов и се разграничи от подхвърления му от залата въпрос дали не намеква за черна каса с уклончивото „Вие го казахте”.

Божинов наблегна и на други детайли от отчета, като например наличието на 2 сходни разходни пера – едното за гориво, другото за транспортни разходи, посочи и отсъствието от приходната част на 60 000 лв. спонсорски, за които той със сигурност знаел, че са постъпили в касата на клуба миналата година, и др. Най-голямото му възмущение обаче беше признанието на клубното ръководство, че по-голямата част от задълженията на ОФК „Беласица” били за осигуровки.

„Как искате хората да си плащат данъците и осигуровките, след като общинското дружество, тоест самата община, не ги плаща!”, изригна устатият съветник.

С това Божинов си навлече такъв солидарен отпор от колегите си, какъвто едва ли е очаквал някога, въпреки че няма сесия, на която той да не е взел думата с конкретни и персонални обвинения.

Мнителността на Божинов към футболния тим на Петрич бе заклеймена от всички бивши спортисти и футболисти в залата, както и от заместник-кмета Илко Стоянов.

В ролята на горещ защитник на ОФК „Беласица” се прояви и самият председател Георги Тренчев, който дръпна гореща тирада в защита на Папалюговия отчет и дори се извини от името на управителя, че не присъствал на сесията, понеже бил в Хърватия.

Забележката на Тренчев, че Стоян Божинов четял от отчета само каквото му изнася, обаче бе груба тактическа грешка. Тя окончателно взриви ВМРО съветника и в поредна своя дуплика той прикани Тренчев да слезе от издигнатата над съветническите глави трибуна, откъдето води заседанията, и ако иска да го наставлява, да го направи от микрофона, където се изказват всички съветници. Защото председателят наистина е пръв, но след равни, напомни му Божинов.

Поканата буквално изстреля от председателското място Тренчев, който на бегом слезе по стълбите и от микрофона продължи да адвокатства на Венко Папалюгов, гневно стрелкайки с очи Божинов.

В крайна сметка отчетът на ОФК „Беласица” за 2018 г. бе приет само с 2 гласа „против” – на Божинов и адвокат Иво Стефанов, а въпросът има ли черна каса в клуба остана висящ. Видимо все още вбесен, Ст. Божинов напусна заседанието, а останалите в залата съветници продължиха да гласуват отегчено пупове по селата.

Настроението им стана съвсем минорно в края на сесията, когато стана ясно, че тази година май няма да имат лятна почивка. Според кмета Димитър Бръчков още отсега има готови за разглеждане нови 25 точки, които не търпят отлагане, защото са свързани с изтичащи срокове на различни донорски институции.

ВАНЯ СИМЕОНОВАЙордан Попов помоли съветниците да не продават Обредния дом, но нямаше кой да го чуе

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Костадин

    Разбойници! Освен хубавата градина, сградата на Обредния дом е и единнсвената оцеляла стойностна възрожденска постройка в Петрич. Сега там ще чъфне поредната кооперация. Жалко!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *