СЪВЕТНИЦИТЕ ЧУХА НАРОДА! Разрешиха на 120 жители на Марчево референдум на 19 август за строителството в ромския квартал „Кремиковци“

Общинските съветници от Гърмен чуха гласа на жителите на село Марчево. С 13 гласа „за“ те приеха предложението за провеждане на референдум за строителството в ромския квартал „Кремиковци”. Той ще се проведе на 19 август.

„Утвърдени са документите за референдум. Всичко е утвърдено. Остава сега в законоустановения срок от 45 дни Общинската администрация да изготви избирателните списъци и да подготви провеждането му“, коментира пред „Струма“ председателят на местния парламент в Гърмен Исмет Узунов.

От инициативния комитет, който подготви и събра подписка в подкрепа на народното допитване, внесоха предложението в деловодството на общината и изразиха задоволството си от взетото от общинарите решение. „Остава областният управител Бисер Михайлов да се запознае с решението и да реши дали да го връща, или да обжалва. Но не вярвам това да се случи, защото то си е напълно законно. Ще направим разяснителна кампания. Един месец, както на всички избори“, обясни пред наш репортер кметът на Марчево и председател на инициативния комитет Розен Марчев.

Той допълни, че населението на квартала продължава да се увеличава. Всяка година се раждат по 40-50 деца. „Проблемите си остават. Те са едни и същи и никой и нищо не е в състояние да ги разреши“, категоричен е Марчев.

Около 120 души са с право на глас в общественото допитване. Те ще трябва да отговорят на въпроса „Съгласни ли сте Общинският съвет и Общинската администрация в Гърмен да разрешат изработване, приемане и прилагане на ПУП – план за регулация и застрояване с предназначение за жилищно строителство на поземлени имоти в масиви 46 и 47 в местността Падарката съгласно картата за възстановена собственост в землището на Марчево?“. Приет бе и бюджет от 6200 лева за провеждане на референдума.

Припомняме, че след масовия бой между българи и роми на 23 май 2015 година бяха установени 124 незаконни ромски постройки в квартала. След масовите протести десет от тях бяха съборени. Остават още 114.

ЕРОЛ ЕМИЛОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *