Съветници в Кюстендил поискаха аргументация и контрол за паричната помощ за Зографския манастир, К. Станчев от „Глас народен”: 15 000 лв. е голяма сума, но преди 2 г. правителството отпусна за ремонт там 900 000 лв.

Четирима общински съветници в Кюстендил ще разпределят средствата от общинската хазна, отпускани като еднократна финансова помощ на семейства с новородени. На последната сесия на минипарламента за 2019 година бяха определени представители от различните групи – д-р Маргарита Исталиянова от коалиция „Кюстендил”, д-р Лилия Чингарска от БСП, ветеринарят д-р Андрей Димитров от партия „Зелените” и Камелия Борисова от ПП „Глас народен”. Комисията от съветници се структурира, след като кметът Петър Паунов внесе предложението си за нов правилник зa пoдĸpeпa нa ceмeйcтвата пpи paждaнe нa дeтe. Paзмepът нa пoмoщтa се предвижда да бъдe oт 200 дo 2000 лева и да зависи от образованието на родителите. Според документа помощта ще бъде различна при родители със средно и с висше образование със степен „бакалавър“, „магистър“ или „доктор“. Предвижда се еднократната помощ за първо дете при родители със средно образование да е 200 лева, при родители с образователно-квалификационна степен “бакалавър”  – 350 лева, а  магистрите ще получават по 500 лева. Най-много средства са предвидени при трето дете на завършилите докторантура, като те ще бъдат подпомогнати с 2000 лева. Сред условията, които  общината изисква и са записани в правилника, е и двамата родители да  са образовани, да нямат пропуски в трудовия стаж. И двамата трябва да са от Кюстендил, единият  – с постоянен и настоящ адрес, а другият поне шест месеца преди това трябва вече да има адрес.

Преди старта на гласуване на точките от дневния ред  избраниците отправиха и актуалните си питания. Част от тях касаеха пътната безопасност и освежаване на маркировката, както и отпускане на средства  за ремонт на общински сгради по селата. Крак повлече адвокат Кирил Станчев от ПП „Глас народен”. „Хората от село Копиловци се свързаха с мен и сигнализираха, че е необходим спешен ремонт на покрива на стадиона в населеното място. Те прилагат и снимки на съответната конструкция, дори се опасяват да не се стигне до инцидент”, заяви Кирил Станчев. Той припомни и един ангажимент на общината, приет в предходния мандат на ОбС, за изграждане на сауна на стадион „Осогово”. „Въпросът постави бившият вече колега от ПП АБВ Валентин Райчев, който е и треньор по борба”, припомни Станчев. Избраникът се поинтересува и защо няма маркировка по улиците. „Все пак през зимните месеци денят е кратък, има много мъгли. Моята препоръка към комисията за безопасност на движението е да направи необходимото. Припомням и за необходимостта от облекчаване на трафика по главната улица „Цар Освободител”. В миналия мандат моят колега Димитър Велинов даде идея за електронни светофари, какво става?”, попита още Кирил Станчев.

Съветникът от коалиция „Кюстендил” Валери Йовев напомни и за важни срокове, касаещи земеделските производители. „През месец януари трябва да се подадат заявления за новата стопанска година и да се платят временните пътища, които стопанисва общината. Това е валидно за производителите, които  са участвали в споразуменията. Това е ресурс, неизползван през последните години нито от земеделците, нито от  общината. Таксата е 20 лева, а за 2000 декара общински земи в касата ще влязат 40 000 лева, а за земеделските производители ще има  60 000 лева. Това е взаимоизгодно и за двете страни Призовавам ги да си ги подадат”, каза съветникът.

Атанас Гергинов от БСП призова администрацията след пускане  на новия си  сайт да възобнови онлайн излъчването на сесиите на местния парламент.

Кметът  Петър Паунов уточни, че по отношение на покрива на стадиона в село Копиловци през януари ще се обяви обществена поръчка. ”Изготвена е количествено-стойностна сметка, за да може да влезе в капиталовите разходи. За сауна на стадион „Осогово” беше предложено едно помещение, то се оказа неподходящо. Сега обсъждаме ново на първия етаж, там ще отидат и повече средства. Маркировката, не сме я забравили, ще започнем през месец март. Знаете колко пари отидоха в инфраструктурата тази година”, обясни градоначалникът.

Община Кюстендил ще подпомогне ремонта на Зографската света обител, решиха още общинските съветници. Средствата са в размер на 15 000 лева и са необходими за възстановяване на източното крило на манастира. Точката обаче повдигна и въпроси, поставени от  съветника Йордан Тодоров от БСП. „По какъв начин ще се осъществи контролът на строително-монтажните работи при отпускане на сумата и от кого ще се извърши? Все пак ние гласуваме разход на обществени средства и дължим едно обяснение на гражданите как сме ги изразходили”, попита Тодоров. Кирил Станчев от ПП „Глас народен” също постави своите въпроси. „Аз съм християнин, кръстен съм като съм бил на 1 година. Българският народ се е запазил благодарение на християнството,  не съм ходил в Атон, Гърция. Запознат съм обаче, че там Зографската обител е единственият български манастир. Знам, че 15 000 лева не е голяма сума. Чухме, че е необходим спешен ремонт. Аз си направих проверка, през 2017 година са отпуснати 900 000 лева от българската държава по разпореждане на министър-председателя, и то отново за ремонт на едно от крилата . Аз ще я подкрепя докладната, но на територията на Кюстендил също има много започнати черкви и също се нуждаят от средства. Аз ще я подкрепя докладната, но ми трябва аргументация”, заяви той

„Отчетът е основно пред съвестта и пред Бога и когато отидете там, ще чуете: Работете за Бога, защото заплатата е малка, но пенсията е райска”, кратко каза кметът Петър Паунов.

Съветниците запазиха и таксата за битовите отпадъци. За физическите лица таксата за територията на града остава 1,4 промила върху данъчната оценка, а извън Кюстендил – 2 промила върху данъчната оценка.

ГЕРГАНА ИВАНОВА


Венцислав Харалампиев и Константин Дингозов – ПП Зелените

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *