Съветници от Кюстендил предлагат да се изкупуват череши и от личните дворове на стопаните

Съветници от Кюстендил от партия „Зелените” предлагат да се предостави възможност за откриване на пунктове за изкупуване на череши през предстоящата черешова кампания в къщи и дворове, а не само на общински терени.

„Считаме, че това е най-ефективната противоепидемична мярка и по този начин ще се избегне струпването на хора на едно място. Също така във всяка къща и двор има поне по една чешма, което ще позволи и поддържане на по-висока хигиена по време на кампанията. Отговорът, който получихме, е, че ще се анализира предложението съвместно от община Кюстендил, РЗИ, МВР, БАБХ и бранша”, казва инж. Огнян Атанасов от партия „Зелените”.

Както „Струма” писа, много добра черешова реколта се очаква тази година. Прогнозният добив е над 1 тон череши на декар, дори по-висок, при добре гледани дръвчета.

 Единственото притеснение за момента е реализацията на продукцията, защото ако до началото на юни пазарите в Италия и Румъния не бъдат отворени, има опасност от затруднения при реализацията на плодовете.

Агроспециалистите са на мнение, че няма да има проблем при осъществяването на брането, защото градините са големи и позволяват спазване на отстояние сред работниците. Очаква се да няма проблем и с наемането на работници от други населени места, което е практика по време на черешобера в Кюстендилско.

Мерките по време на извънредното положение дори накараха хората в региона да се грижат за дръвчетата си още по-добре и няма пропуснати пръскания.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *