Съветници скочиха срещу заповедта на кмета Р. Томов да се затворят филиалите на детски градини в селата за целия август

Заповед на кмета на Благоевград Румен Томов да се затворят филиалите на детските градини в селата Покровник, Изгрев, Зелен дол, Церово и Рилци през целия август, а хлапетата да се насочат към сборни групи в централните сгради в града предизвика недоволство и остра реакция от общинските съветници Гергана Муртова, Мария Гошева, д-р Теодор Велчев и Ясен Неделчев.

Четиримата днес депозираха писменото си несъгласие с кметското разпореждане като посочват, че то е крайно неприемливо за родителите.

Много от тях са информирани за затваряне на градините едва 1 ден преди това да се случи и не са имали време и възможност да организират обгрижването на децата си или придвижването им до града, посочват съветниците в протеста си.

Те отбелязват, че по време на изолацията заради Ковид-19 много родители бяха принудени от работодателите си да ползват платените си отпуски и в момента голяма част от тях нямат вариант да си останат у дома и да се грижат за хлапетата.

От друга страна ежедневното пътуване на два пъти до града за част от хората би било икономически непосилно, тъй като не всички имат собствени автомобили, а и не до всички села има ежедневен градски транспорт, отбелязват още съветниците като коментират, че кметската заповед противоречи на логиката на противоепидемичните мерки за ограничаването на струпване на повече деца на едно място, каквото ще се случи в сборните грпупи.

Те настояват градоначалникът да отмени заповедта си или поне директорите на градините да обсъдят проблема с родителите и да се намери адекватно решение.

„Към момента има отворени програми като „Заетост за теб и др., по които бързо и лесно може да се назначи заместващ персонал, без това да утежни бюджета на общината“, предлагат вариант четиримата местни парламентаристи.

Димитрина Асенова

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *