Съветничката-медсестра М. Гошева предлага мобилно звено на община Благоевград с лаборант да изследва болните от коронавирус по домовете, включва се доброволка

Община Благоевград да организира и обезпечи с транспортни и здравни услуги извършването на необходимите параклинични изследвания на болните с коронавирус, които се лекуват по домовете си, е искането, което внася днес на редовното заседание на ОбС общинската съветничка от ВМРО и член на ДБГ Мария Гошева. Задължително условие за благоевградчани, които ще ползват новото мобилно звено, е изследванията да са неотложни и назначени от лекар.

Пред „Струма“ Гошева, която е медицинска сестра в частната болница ПУЛС, разви подробно идеята си, породена от многото обаждания на нейни приятели, които получила като медицинско лице.

„Това е услуга, която общината може да поеме или с линейка на някое от общинските здравни заведения, например на онкоболницата, или като наеме транспортна фирма. В линейката няма нужда да има лекар – достатъчна е медицинска сестра и лаборант. Например болният, оставен на лечение в дома си, има направление от личния лекар за изследвания, за да бъде проследено как се повлиява от назначеното му лечение. Като болен човекът обаче е под карантина и няма право да напуска дома си. По-рано срещу 5-8 лева на посещение тази услуга се извършваше от някои частни лаборатории, но мисля, че вече не го правят. В този случай болният може да се обади в общината и ние да му пратим колата. Лаборантът го боцва за кръвното изследване, нищо не пречи да му сложи и апаратчето за сатурация на пръста, което е работа за няколко минути. Това ще реши проблема на болния, който няма как да стигне до лаборатория, без да заразява другите, а и личният лекар ще може в начална фаза да улови влошаване на състоянието на пациента и да спаси живота му, като го прати в болница“.

По сметките на Мария Гошева, ако се запази нивото на заболеваемост в Благоевград, на ден колата на общината ще прави не повече от десетина курса, което няма да е много скъпо. Самата тя изрази готовност да се включи още в първия екип за обиколка по домовете, ако колегите й днес гласуват предложението й.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *