Съветът на ЕС одобри новия състав на ЕК

Съветът на ЕС съобщи, че одобрява повторно списъка на следващата Европейска комисия. Това е последната формална стъпка преди гласуването на новата Еврокомисия от Европейския парламент в сряда, предаде БТА.

Наложи се съветът на ЕС да утвърди списъка за втори път заради промените, настъпили с отхвърлянето на първоначалните кандидати за еврокомисари от Франция, Унгария и Румъния от Европейския парламент. В съобщението се уточнява, че вторият списък е бил представен от новоизбрания председател на Комисията Урсула фон дер Лайен на 21 ноември.

Европейската комисия постави по-рано на Великобритания срок до полунощ на 22 ноември за излъчването на британски еврокомисар. Днешното съобщение потвърждава, че Фон дер Лайен е знаела предварително намерението на Лондон да не се съобрази с искането на ЕК и откритата наказателна процедура за неспазване на правото на ЕС.

Очаква се днес комисията да съобщи как ще продължи с наказателната процедура, предприета заради това, че макар да има задължение по договор да посочи свой еврокомисар, Великобритания отказва да се съобрази. Комисията не отхвърля възможността въпросът да бъде отнесен до Съда на ЕС.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *