HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СЪВЕТЪТ НА ПСИХОЛОГА! Какво да правят децата, видели смърт

При такива тежки кризисни ситуации, първата стъпка е да се остави пространство, в което децата, които са преки свидетели, да могат да изразят своите емоции. Това каза доц. Маргарита Бакрачева, психолог от Департамента по психология към Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (БАН), във връзка със случая на 11-годишното момиче, починало след удар в корема от свой съученик, пред “Фокус”.

Според нея трябва на децата, свидетели на инцидента, трябва да се осигури една среда, която да им позволи да преодолеят травмата, че са били свидетели на подобно нещо. „В момента все повече се дава простор на неформалното обучение от страна на връстници. Включването на наблюдателите, те да не остават безучастни, а да се намесват, особено, когато става въпрос за директна психическа агресия, е нещо, което може да осигури най-добрата превенция“, каза още доц. Бакрачева. По думите ѝ когато самите деца ти дават такава информация и си променят нагласата, това може да бъде най-ефективната мярка за в бъдеще да се преодоляват такива инциденти.

Скандалът между 2 деца, при който 11-годишно момиченце удари връстник, а той я ритна и то почина, е започнал от игра. Това казаха за “24 часа” криминалисти.

Те обясниха, че докато си играели вчера по обяд, малчуганите се скарали. Момиченцето ударило връстника си, а той я ритнал.

Момиченцето разказало на учителката си, но не споделило да я боли. Около 16:30 ч. обаче се оплакало, че не му е добре. Завели го при сестрата, но нея я нямало. Затова учителите подали сигнал в Бърза помощ.

Докато чакали линейката детето 3 си глътнало езика и плюело кръв. Родителите на момиченцето вече били в училището, когато линейката дошла. Тя откарала детето в “Пирогов”. От болницата обаче обясниха, че момиченцето вече е било мъртво при пристигането си. Специалисти опитали да го реанимират, но безуспешно.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *