HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Съден за подкуп митничар “заразил” компютрите на ГКПП – Гюешево

Кюстендилският митничар Янаки Евтимов е един от шестимата обвинени за хакерската атака в Агенция „Митници“. Той е син на дългогодишната шефка на дирекция „Митническо разузнаване и разследване на наркотрафика” в ИА „Митници” Маргарита Евтимова. Това е най-коментираната тема сред работещите на ГКПП – Гюешево, както и в областния център, след като стана ясно, че трима от групата с решение на съда ще останат в ареста до приключването на разследването.

„Колегата е от столицата, пътува за работа – дневна, нощна, след това два дена почивка, от София до Гюешево и след това се връща. Идва със сив джип „Субару”, разказват служителите на ГКПП – Гюешево и допълват, че митничарят все още не е семеен.Беше на работа в петък, сега, естествено, не е, но последният му работен ден беше нормален”, коментираха вчера митничари и гранични полицаи на българо-македонския пункт. „Този път вече няма да се върне”, казват колегите на Евтимов и допълват, че той бил възстановен на работа преди малко повече от година, след като през 2011 година бил изправен на съд за вземане на подкуп. „Спечели си всички дела, водени от него срещу ИА „Митници”, коментират гюешевските митничари и допълват, че преди да бъде възстановен, Яни Евтимов, както го наричат познатите му, бил оправдан напълно от съда.

Случката е от месец септември 2011 година, когато по време на нощна смяна пътуващите в автобус, извършващ редовна линия от България за Албания, обвиниха проверяващия ги тогава митничар Евтимов, че е бил пиян и е поискал 300 евро подкуп от шофьорите на албански автобус, за да ги пусне да продължат пътя си. Минути след оплакването Янаки Евтимов бе задържан, а по-късно и изправен пред съда. След години дела обаче Евтимов бе обявен за невинен по всички повдигнати му обвинения главно заради липсата на свидетели, тъй като пътуващите в автобуса трудно биха били намерени и принудени да свидетелстват от… Албания.

Миналата вечер Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група за митнически престъпления чрез използване на софтуер за дистанционно проникване в компютърната система на Агенция „Митници“ и манипулиране на данни в нея. Седем от участниците в групата са задържани на 19 май 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Варна и Добрич.

Обвинения са повдигнати на Емил Милчев, бивш служител на митница Калотина, Димитър Пешев – създател на използвания софтуер, Янаки Ефтимов – действащ митнически служител на ГКПП – Гюешево, Иво Атанасов, Тодор Ставрев, Томас Цанзопулос, Христо Калинков и Димитър Баджаков – бивш служител на ГКПП – Капитан Андреево.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от февруари 2015 г. на територията на България и Република Македония. Проверяват се данни за дейност на същата група и в други балкански държави. Чрез „заразяване“ на компютри на различни митнически пунктове с нарочно създаден вирус (посредством външна памет – флашки с различни модификации на вируса) участниците са прониквали в системата БИМИС и са манипулирали данни за транзитно преминаващи товарни автомобили през определени български ГКПП.

В едни от случаите са вписвани фиктивни транзити през България към страни извън ЕС, без камионите да са преминавали през страната. В други чрез подправяне на данни в системата са „отклонявани“ през Капитан Андреево и Калотина, за да се приключи износът от ЕС в тези пунктове. Проверяват се 110 случая на незаконно заличени транспортни операции от системата на митнически бюра в различни държави на ЕС и “отклонени” през България.

Вписването на фиктивни транзити и манипулирането на други данни е създавало възможност да се „източва“ ДДС и да се спестяват акцизи от производители и търговци. От своя страна, групата е получавала „хонорарите“ си за услугата от по 20-25 хиляди евро на камион във виртуална валута (биткойни).

Прокуратурата е претърсила и лични банкови касети, защото, докато е извършила обиските, е открила множество ключове за такива. На 19 май е претърсена една касета на действащ митнически служител, който е инспектор. В тази касета е открита голяма сума пари – 80 хиляди евро, 45 хиляди долара, 10 хиляди лева и около 30-40 златни монети, съобщи тогава прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор.

От Агенция „Митници“ са установени 16 компютъра, от които е извършван нерегламентиран достъп до информационната система в различни митнически пунктове, иззети са и флашки, с които са били „заразявани“ компютрите. Установен е пробив в компютърната система на пунктовете Свиленград, Капитан Андреево, Гюешево, Столична митница, Митница Аерогара София, Калотина и Лесово.

На 21 май 2017 г. Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение на трима от участниците в групата – Емил Милчев, Димитър Пешев и Янаки Ефтимов. На Иво Атанасов съдът наложи „парична гаранция“. Тодор Ставрев, Томас Цанзопулос и Христо Калинков са без мярка за неотклонение, наложена им е забрана да напускат страната. Осмият участник в групата Димитър Баджаков е обявен за издирване.

Двама македонски граждани, единият от които е митнически служител, са задържани при мащабната операция срещу престъпна група с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки. Това стана ясно от думите на прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг преди три дни във връзка с операцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП срещу организирана престъпна група с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *