Съдия Д. Узунов с 2 варианта по казуса „Румен Томов”: отхвърля жалбата на 4-те партии или връща преписката в ОИК – Благоевград

Партия „Свобода“, чийто кандидат за кмет на местните избори в Благоевград беше треньорът по бокс Илия Илиев, не е внесла коригирана жалба в Административен съд по казуса с кмета Румен Томов. Другите три партии – ГЕРБ, МИР и „Нова алтернатива”, са отстранили нередностите, заради които жалбите им бяха оставени без движение. След постъпване на поправената жалба и от партия „Свобода” предстои да се образува дело, поясни съдия Димитър Узунов.

Както „Струма“ писа, областният координатор на ГЕРБ  Андрей Новаков и тримата кандидати за кметове на местните избори Албина Анева – от партия МИР, Валери Смиленов – от партия „Нова алтернатива”, и Илия Илиев – от партия „Свобода“, атакуваха в Административен съд решението на ОИК – Благоевград, с което бе отказано предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета Румен Томов. До извънредната ситуация си стигна, след като екскметът Атанас Камбитов  подаде сигнал в ОИК – Благоевград за това, че Румен Томов не е заличил участието си във фирмата си в задължителния едномесечен срок от избирането му, т.е. до 4 декември, което е нарушение на чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

След извършена проверка, при която бяха изискани документи от Търговския регистър и становище на кмета Румен Томов, на 20 декември 13-членната Общинска избирателна комисия с 9 гласа „против“ и 4 гласа „за“ реши, че няма да прекрати пълномощията му. Тъй като вносителят на сигнала Атанас Камбитов няма правен интерес като физическо лице да оспорва  решението, а това по закон може да стане от името на партията, която е имала кандидат за кмет,  жалбата бе подадена от областния координатор на ГЕРБ в Пиринско и евродепутат Андрей Новаков. Той обаче не беше представил документ за юридическа правоспособност, а при другите 3 жалби липсваха пълномощия кой представлява партиите.

Законовият срок за отстраняване на нередностите е 3-дневен, но от датата на получаване на съдебното определение от страна на жалбоподателя. Трите партии са спазили срока и са представили документи за политическо представителство, като жалбата на ГЕРБ този път е подписана от премиера Бойко Борисов, както изисква законът. След като и партия „Свобода“ представи такъв документ, съдия Димитър Узунов е длъжен да насрочи делото в 7-дневен срок. Срокът за разглеждане е 14-дневен, който обаче не е задължителен, а инструктивен.

Важно е да се знае, че съдът не прекратява пълномощията на кмета, коментираха юристи. Вариантите за решение пред съдията са два – отхвърляне на жалбата или връщане на преписката в ОИК – Благоевград с указания за преразглеждане поради основания за прекратяване на пълномощията. Членовете на ОИК може да не се съобразят с указанията на съда и да откажат преразглеждане на казуса.

Любопитното е, че при неизпълнение на съдебен акт в Административно-процесуалния кодекс е налице специална разпоредба, предвиждаща наказания, при която съдът може да наложи глоби на членовете на ОИК, които са в размер от 200 до 2000 лв. Глобите се налагат от председателя на Административен съд, като при повторно нарушение се налага глоба по 500 лв. за всяка седмица на неизпълнението. Досега в Административен съд – Благоевград са налагани глоби на кметове за неизпълнение на съдебни актове, но не и на колективен орган, какъвто е ОИК. Ако се стигне дотам, това би било прецедент, при който наказващият съдия ще бъде изправен пред комплицираната ситуация да преценява как да глоби всеки един член на ОИК.

Така или иначе, всяко съдебно определение или решение подлежи на обжалване в 7-дневен срок, като в случая последната инстанция е ВАС. Бърза съдебна развръзка по заплетения казус с фирмата на кмета Румен Томов не се очертава, още повече че може да се стигне до спиране на делото, както стана с казуса за фирмата на екскмета Атанас Камбитов, коментираха юристи.

Припомняме, че в Административен съд временно бе спряно делото по жалбата на БСП, която атакува решението на ОИК – Благоевград, с което бе отказано предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета Атанас Камбитов. До решението се стигна след сигнал на общинската съветничка Злата Ризова, че кметът е бил управител във фирмата си за няколко дни по време на втория си управленски мандат. Той обаче заведе търговско дело в Окръжен съд с искане да обяви за нищожно вписването му като управител на фирмата, което станало поради техническа грешка. Делото бе отлагано, Атанас Камбитов изкара докрай кметския си мандат, а търговското дело приключи 6 дни преди местните избори. От последното заседание, когато делото бе обявено за приключено в Окръжен съд, минаха вече 2 месеца, но решение все още няма.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА   

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *