Съдия-изпълнител продава за 352 000 лв. къща за гости „Мамин Кольо”

За пореден път една от първите къщи за гости и механа в Банско – „Мамин Кольо“, собственост на Методи Стоянов, е обявена от съдия-изпълнител на публична продан. Къщата се продава на парче, като обект на проданта са парцелът с площ от 454 кв.м – оценен на 28 414 лева, механа от 160 кв.м – на цена от 115 702 лева, и три тристайни апартамента, два с площ от 70 кв.м – с оценка  от 47 916 лева всеки, и един с площ от 120 кв.м – на цена от 112 080 лева. Общата стойност възлиза на 352 028 лева.

Къщата е обект на продан отпреди няколко години заради непогасяване на задължения по договорна ипотека от 2007 година, която е подновена през 2017 година. Възбрана върху имота е наложена още през 2013 година. През годините кредиторът е правил опит да си възвърне част от средствата по ипотечния кредит чрез прехвърляне на вземането на трето лице посредством договор за цесия.

Къщата, която се намира на ул. „България“ в курортния град, не намира нов собственик през годините. Интересен е фактът, че общата цена на продаваните имоти не е спаднала, а напротив – увеличила се е. При обявяването й на публична продан в началото на 2014 година общата цена за всички обекти е била 333 165 лева, а сега тя е почти 19 хил. лева повече. По-висока е оценката за парцела, която от малко над 12 хил. лв. е скочила на над 28 хил. лева, както и на по-големия апартамент, който е част от основната сграда. В сравнение с цената му от 2014 година, сега той е с 27.5 хил. лева по-скъп. Апартаментът е и със запазено право на ползване доживот в полза на бащата на длъжника. Същото право той има и в механата, която е изградена в основната сграда. Нейната оценка е спаднала с около 20 800 хил. лв. Останалите два по-малки апартамента, които са предмет на проданта, също са с по-ниска цена, но в минимален размер от около 2 хил. лева. Те се намират в допълнително изградената пристройка към основната сграда.

Семейството полага големи усилия да запази бизнеса и къщата си. Те са разширили дейността на механата с обедно меню на достъпни цени, доставка на храна по домове и офиси, пиле на грил и други. Създали са добри условия за своите гости, стараят се поддържат нивото на услугата и са заложили на вежлив персонал.

С бурното развитие на курорта през миналото десетилетие десетки семейства от Банско, предприели стъпки да се развиват в областта на туризма и теглили кредити за ремонт и разширяване на къщите си с надеждата за по-добър живот, бяха поставени буквално до стената. Разкритите десетки хотели, предлагащи всякакви екстри на много ниски цени, привлякоха голяма част от туристите, което неминуемо доведе до спад в заетостта на по-малките хотели и къщите за гости. Това рефлектира върху всички, прибягнали до кредити, които все повече изпитваха затруднения да погасяват месечните си вноски. Бумът на публичните продажби започна в началото на последното десетилетие и продължава и до днес. От туристическия бранш в Банско споделят, че през последните две години предпочитанията на туристите започват да се връщат към по-тихите и спокойни места. Това е дало възможност на някои длъжници да си поемат глътка въздух и ги е стимулирало отново да заработят и да предлагат по-добра услуга.

ИВА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *