Съдържателят на лавка пред ІІІ ОУ в Благоевград В. Зашев: Децата много се промениха, легендите, че ръфат само чипс в училище, не са верни!

Учениците вече не налитат на лъскавите опаковки и газираното в лавките около и в училищата. Хранителните им навици през последните 10 и повече години доста са се променили, констатират съдържатели на търговски обекти в района на учебни заведения в Благоевград.

„Дечурлигата се промениха много, легендите, че ръфат само чипс, изобщо не са верни“, категоричен е Валентин Зашев. Той от 23 г. стопанисва лавката пред входа на ІІІ ОУ „Д. Талев“ в Благоевград и може да напише труд за това с какво и как се хранят хлапетата през последните две десетилетия. „Родителите явно обясняват вкъщи какво не бива да се яде, защото е боклук, и на това се дължи промяната. Имаше години, когато се продаваха много семки, само семки, беше около 1996 г. В моето детство имаше само два вида вафли и меденки, после нахлуха вносните храни с лъскави опаковки и децата искаха да опитат всичко, като се хвърляха на новите артикули. И това е естествено, то на възрастните ни се прияжда като ги гледаме, та на тях ли?! Сега се хвърлят на хамбургери, дюнери, банички и пици, тичат до близката баничарница, а на връщане си купуват от мен нещо сладичко. Вижте, наблюдавам родители, които са учили в това училище и са израснали с тези „боклуци“, както ги наричат, и сега ги забраняват на своите деца, но ще ви кажа нещо, няма как да се напълнее от едно пакетче чипс! Съдържанието му е 23 г, как ще стане това?! Вярно, скъпички са, по 60 ст., и непрекъснато им вдигат цените или намаляват грамажа. Напоследък децата ограничават силно консумацията на готови пакетирани храни, пълни с консерванти. Изкушават се най-често като излязат такива с карти или герои от компютърните игри, на които играят.  Газирани напитки също почти не се купуват вече, предпочитат сокчета. Сложете си ръката на сърцето обаче, колко хора си купуват за вкъщи качествена храна?! А кренвиршите и надениците дали са  най-полезните?! За тези години работа от  лавката не съм станал милионер. Напоследък паднаха продажбите, но имам принципи, които не бих нарушил за по-големи печалби, като например да продавам цигари. Имам право, защото павилионът е извън района на училището и въпреки че ги виждам как тичат да си купуват цигари от други обекти наоколо, съм решил, че аз не искам да ги тровя. Ако родителите ме питат, най-добре да им правят сандвичи от вкъщи, за да са сигурни какво ядат децата им, при мен си взимат някоя глезотийка“, показва сладкишите и соковете В. Зашев.

На всяко голямо междучасие барчето в сградата на Езиковата и Математическата гимназия се пълни с гладни тийнейджъри. По думите на Богомилка Миладинова, която от 2006 г. е в обекта, младите хора, най-вече момичетата, напоследък предпочитат да се хранят здравословно. Любопитно е, че добре вървят плодовете на бройка. „На ден зареждаме средно 5 кг ябълки и 4-5 връзки банани и всичко се изяжда, понякога и не стигат. Но децата са различни, а пресните плодове се предпочитат най-вече от дванадесетокласничките, на които им предстои абитуриентски бал. Забранено ни е да продаваме газираните напитки, но те си ги купуват от съседните магазини до училището. Продаваме млека и айрян, по изискване той трябва да е без сол, но те го предпочитат солен и си добавят, като отворят бутилката. Стараем се да предлагаме здравословни закуски – кроасани, хлебчета, мъфини, приготвяме ги тук, на място, всеки ден и стара храна не предлагаме. Често ни проверяват от Агенцията по храните. Учениците могат да избират между закуски от бяло, царевично и пълнозърнесто брашно. Не всички деца разполагат с много пари и искат с една закуска да се нахранят, затова предпочитат тестените закуски, пици по-малко. Най-скъпата ни закуска е 1,80 лв. – баница с филе и кашкавал от многолистно тесто. Ябълката е по 40-50 стотинки, а бананът – към 80 ст., в зависимост от грамажа“, обяснява Б. Миладинова.

В бар „Дървото“ в двора на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград ученици по-рядко сядат, тъй като територията е предпочитана от учителите и директора. „Обикновено си поръчват сандвичи или пакетирани храни, най-често кроасани“, разкрива хранителните навици на гимназистите собственикът на заведението от 1993 г. насам, тромпетистът в Биг Бенд Благоевград Юли Механджийски. „ Аз не мисля, че децата са започнали да се хранят кой знае колко по-здравословно, защото продължават да разчитат на готовите пакетираните закуски, шоколади, а те не се знае колко са истински. Какъв шоколад е този, който на едро се продава по 80 ст. за 200 г?! Забелязвам обаче, че през последните години газираните напитки почти не се търсят, заменени са от сокове и най-вече от вода, което е похвално“, отбеляза Ю. Механджийски.

Акцията по засилени проверки от Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция в учебните заведения в цялата област във връзка със старта на новата учебна година продължава и през ноември, като до края на месеца ще бъдат обобщени резултатите.

В началото на октомври здравният инспектор в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Благоевград Валентина Георгиева коментира, че напоследък търговци отказват да наемат лавки в района на училищните дворове заради ограниченията, които налага Наредба 37 за здравословно хранене на учениците за търговия на територията на учебното заведение. Специалистът призна, че и тази година, подобно на миналата, подготвя предложение до здравното министерство за разширяване на зоната на действие на Наредба 37, като се обхване и районът около училищата, така че децата да бъдат затруднени да си купуват вредни храни на метри от училището. В. Георгиева отбеляза, че при проверки е виждала как децата от началния курс изхвърлят в коша плодовете, които им се раздават безплатно в междучасието по програмата за училищен плод, и тичат за дюнер до павилион близо до школото, което според нея обезсмисля прилагането на въпросната наредба.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *