Съдът върна на работа уволнената след 2 инцидента с дете директорка на Детска градина № 8 Елена Донева

Районен съд върна на работа директорката на Детска градина №8 в Благоевград Елена Донева, която бе уволнена след два инцидента с 4-годишно момче, пострадало при игра с топка на детската площадка.

При първия случай, станал на 26 юли, детето било в сборна група и докато си играело, паднало, но получило комоцио и е прието в хирургично отделение за лечение. На 13 октомври  пак при игра е блъснато на детската площадка и било с цицина на челото. Тогава майката подала жалба до общината и спрямо директорката е предприето дисциплинарно производство.

На 4 декември 2017 г. Донева е уволнена със заповед на кмета Атанас Камбитов с мотива „неупражнен контрол, бездействие и небрежност при изпълнение на служебните задължения“. Елена Донева, която е директор от 2004 г. на детска градина „Вечерница“, оспорила уволнителната заповед в съда, а в нейна защита имаше подписка.

В хода на делото са разпитани като свидетели учители и служители от персонала за инцидентите. Установено е, че при първия случай през лятото Елена Донева била в отпуск, но била информирана за случая от зам. директорката, която извършила проверка, като разговаряла с всички присъстващи длъжностни лица. Майката била уведомена първоначално с телефонно обаждане от медицинската сестра, след това и от учителката и помощник-възпитателката за случилото се. Във времето, когато детето е било хоспитализирано в хирургично отделение, както медицинската сестра, така и директорката лично се информирали за състоянието му. След изписването му от болницата Донева разговаряла лично с майката, а на 18 септември провела среща между нея и всички ангажирани със случая служители, на която са изяснени обстоятелствата, при които е станал инцидентът, както и предприетите мерки.

По делото е приета като доказателство жалба, адресирана до кмета на общината от майката на детето, в която е изложено, че когато взела сина си от детската градина на 12 октомври, той бил с подуто чело и нова рана. Учителката пристъпила напред и казала на детето да обясни какво се е случило. То било видимо разстроено и казало, че е блъснато от друго дете на площадката. В жалбата било посочено, че в края на месец юли детето пак пострадало в двора на градината, било с разбита глава и комоцио, като било настанено в хирургично отделение на благоевградската болница.

След анализа на писмените и гласните доказателства районният съдия Габриела Тричкова счита, че Елена Донева не е извършила нарушение на трудовата дисциплина. Обстоятелството, че са станали два инцидента с детето в двора на детската градина – на детската площадка при обичайна игра с топка, не води до извод, че не са осигурени безопасни условия за децата. Съдът намира, че настъпилите инциденти са случайно събитие, за което нито от персонала на детската градина, нито от директора може да се търси отговорност поради факта, че инцидентът не е последица от неизпълнение на задължения от директора, педагогическия и непедагогическия персонал на детското заведение. С тези мотиви уволнителната заповед е отменена, бившата директорка възстановена на работа, а общината осъдена да й изплати обезщетение от 8972 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд, но присъденото обезщетение трябва да се изплати предварително, отсича съдия Тричкова.
БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *