Съдът върна уволнения диригент на ансамбъл „Пирин“ Ст. Добрев, общината осъдена да му плати 6960 лв.

Районен съд – Благоевград възстанови на работа уволнения диригент на Фолклорен ансамбъл „Пирин” Стоимен Добрев. Той и хореографът Мирослав Димитров бяха освободени от работа на 7 декември миналата година с мотива съкращаване на щата поради утвърдено от кмета на общината длъжностно разписание на ФА „Пирин” в направление „Култура“. Стоимен Добрев получил по пощата заповедта за уволнение, подписана от кмета Румен Томов, и веднага я оспорил по съдебен ред, тъй като счита, че е незаконосъобразна. Той поиска заповедта да се отмени, да бъде възстановен на длъжността като диригент и да получи обезщетение от 7200 лв., което е сборът на 6 заплати, за времето, през което е останал без работа.

В хода  на делото, разгледано от председателя на съда Вера Коева, е изслушан като свидетел бившият хореограф Мирослав Димитров, който обяснил, че по едно и също време са получили по пощата заповедите си за прекратяване на трудовите си правоотношения. Той твърди, че с Добрев са работили заедно и са имали сходни функции, като на среща при кмета им било предложено трудовите им правоотношения да се прекратят по взаимно съгласие, на което те не се съгласили и били уволнени. Димитров също води дело.

От ответната страна – общината, е представено щатното разписание на длъжностите в ансамбъл„Пирин“, които са общо 19 на брой. Длъжност с наименование „диригент на хор“ липсва, но е създадена длъжност с наименование „ръководител на хор“. При съпоставяне на длъжностните характеристики се установява пълно сходство на целта и на двете длъжности – основно изразяващи се в ръководство, кадрова, репертоарна и репетиционна политика на хора на ансамбъла.

Според съдия Коева няма реално съкращаване на щата, а  работодателят е нарушил принципа на добросъвестност и е злоупотребил с правото си, поради което уволнението е незаконно. С тези мотиви заповедта за уволнение е отменена, Стоимен Добрев е възстановен като диригент, а общината е осъдена да му изплати обезщетение от 6960 лв., както и съдебни разноски за около 1000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Припомняме, че заради кадровите промени в ансамбъла певци и танцьори излязоха на протест.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *