Съдът в Кюстендил отмени повторно отказа за референдума в бобовдолското Големо село за отделянето му от Бобов дол

Тричленен състав на Административния съд в Кюстендил под председателството на съдия Милена Алексова-Стоилова отменени заповед от 9.05.2017 г. на областния управител на Кюстендил /тогава Йордан Татарски/. Отмененото решение касае отказ на губернатора да предложи на ОбС в Бобов дол да приеме решение за произвеждане на референдум в кметство с административен център с. Големо село, община Бобов дол, за отделяне на селото от община Бобов дол и присъединяването му към община Дупница. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Искане за отделянето на Големо село, което е с около 500 жители, от Бобов дол и преминаването към община Дупница е отпреди почти две години. То бе направено от местен инициативен комитет с идеята Големо село да се отдели от Бобов дол и стигна до съда. Съветниците в Бобов дол бяха категорично против отделянето на Големо село от миньорската община. На другото мнение пък бяха колегите им от Дупница.
Мотивите на инициативния комитет са, че Големо село е само на 7 километра от Дупница и на 13 километра от Бобов дол, както и че благоустрояването на селото е занемарено поради бездействие на управата в Бобов дол. Интригата в действителност е ТЕЦ “Бобов дол”, който е на територията на Големо село и е от значение къде централата плаща данъци, налози и др., е мнението на част от местните хора.

Това е второ произнасяне на Административния съд в Кюстендил по казуса, но от нов състав, тъй като по-рано ВАС върна отмененото решение на първата инстанция.

Според магистратите налице е сложен фактически състав за промяна на границите на община, първият елемент от който е искане за провеждане на референдум за отделяне на населеното място от съответната община и присъединяването му към съседна община, изразено чрез подписка от най-малко 25 на сто от избирателите на населеното място до съответния Общински съвет. Областният управител не е направил разграничение между искането за провеждане на местен референдум, изразено чрез подписка на 25 на сто от избирателите, и подписката като форма за пряко участие на гражданите в решаването на местни интереси.

Искането за провеждане на референдум за отделяне на населеното място с. Големо село от община Бобов дол и присъединяването му към община Дупница е изразено чрез подписка, организирана от Инициативен комитет на граждани с избирателни права от с. Големо село. Проверката на подписката представлява елемент от цялостната преценка на законосъобразността на искането, която законодателят е вменил в задължение на областния управител. Същият не го е изпълнил, а вместо това се е ограничил да събира данни от ТЗ ГРАО – Кюстендил дали председателите на общинските съвети са проверили подписката. В нея участват 190 лица с постоянен адрес, които се идентифицират с три имена, ЕГН и подпис, а искането е за провеждане на местен референдум в кметство с. Големо село, община Бобов дол, със следния въпрос: Съгласни ли сте село Големо село да се отдели от община Бобов дол и да се присъедини към община Дупница? ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *