Съдът опрости 450 лв. глоба на кюстендилец, изпикал се до паметника на спасителя на българските евреи Димитър Пешев

Районният съд в Кюстендил отмени глобата от 450 лева на Валентин Михайлов, който се изпика в центъра, до паметника на спасителя на българските евреи Димитър Пешев. Санкцията беше наложена с наказателно постановление, издадено от община Кюстендил. Преди това е съставен и акт за административно нарушение по разпоредбата на чл. 10 от Наредбата за общественият ред на територията на община Кюстендил.
Според магистратите обаче наказателното постановление е издадено по текст от  Наредбата за обществения ред на територията на община Кюстендил, която възпроизвежда чл. 1 от Указа за борба с дребното хулиганство. Действително с поведението си кюстендилецът е извършил непристойна проява, нарушаваща обществения ред, но извършеното от него нарушение е следвало да бъде подведено под нормата на УБДХ. Съставът на съда е категоричен, че нормата на чл. 10 е издадена в нарушение на Закона за административните наказания, тъй като са уредени обществени отношения, регламентирани от нормативен акт с по-висока степен. В този смисъл ангажирането на административнонаказателната отговорност на кюстендилеца за деяние, носещо белезите на административно нарушение по УБДХ по акт, издаден в нарушение на закона, е незаконосъобразно.
Така се стигна и до отмяна на наказателно постановление с наложена глоба от 450 лева. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в Кюстендил в двуседмичен срок.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *