Съдът остави в ареста братята Балтови за наркооранжерията с 2 тона канабис в къщи за гости в с. Любовище

Двамата братя Балтови, в чийто имот бе открита наркооранжерия с над 2 тона канабис, остават в ареста. Това определи днес дежурен съдия от РС-Сандански, след като прокуратурата внесе искане за определяне на мерки „задържане под стража“ спрямо тях.

Припомняме, че на 14 юли, при полицейски оглед в къщи за гости в с. Любовище, община Сандански, и нива в местността „Редев андък“ в района на селото, са установени множество растения с височина от 170 до 200 см. Част от тях били засадени директно в почвата, а други – в пластмасови саксии. При извършения полеви тест те реагирали положително на канабис. По първоначални данни броят на растенията, открити на три места, обособени като ниви, е 542 стръка, с общо тегло 224,674 кг. Предполага се, че те са отглеждани от пролетта 2021 г. В хода на разследването било установено, че комплекс къщи за гости в с. Любовище се стопанисва от В.Балтов. Имотът се състои от 3 къщи за гости, 6 външни беседки, ресторант и бар, както и сграда в груб строеж. В една от постройките и на друга нива до къщите са били открити пластмасови саксии с почва, а някои и с растения. На местопрестъплението са били установени 129 растения от рода на конопа, няколко чифта ръкавици, тесла, лопата и нож. При претърсване на сградата, която е в груб строеж, вратата й е била заключена. Стопанинът е заявил, че не разполага с ключ от нея. В негово присъствие тя била отворена чрез използване на лост. На първия етаж полицаите открили лаборатория за отглеждане на растения от рода на конопа. В нея имало монтирани подвижни климатици, изградени електрическа инсталация и вентилационна система, осветителни тела за усилване на цъфтежа, голямо количество вентилатори, електрически табла с прекъсвачи, разклонители и трансформатори. Иззети са били и пластмасови кофи, бутилки с органичен тор, бидони с вода, дистанционни управления за климатици, маркуч и помпа за напояване.

В същото помещение в пластмасови саксии с почва са били засадени 555 броя растения от рода на конопа. В намерените на пода чували имало стръкове от съцветия и листа от канабис в полусухо състояние.

Извършено е било претърсване и на друг имот – двуетажна къща с мазе и тавански помещения в с. Лешница, община Сандански, обитаван от Я.Балтов. На различни места в таванските помещения е била открита суха зеленикава тревиста маса, сложена в леген и полиетиленови чували. Веществото реагирало положително на коноп (марихуана). В пластмасова тарелка с кошнички с почва имало засети растения с малки зелени листа, които са били иззети по надлежния ред. С постановление на наблюдаващия прокурор В.Балтов е привлечен в качеството на обвиняем за отглеждане на растения от рода на конопа и държане на високорискови наркотични вещества, а брат му Я. Балтов – за държане на дрога. Двамата бяха задържани за срок до 72 ч, а днес прокуратурата внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях, която съдът одобри. Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Бетина Георгиева

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *