Съдът отмени катаджийска глоба на екссъветничката Злата Ризова за това, че преместила дерегистрирания автомобил на леля си

Съдът отмени катаджийска глоба на бившата общинска съветничка в Благоевград Злата Ризова. Тя е спряна в близост до дома й за проверка на 16 юни 2019 г. вечерта от полицейска патрулка. Униформените установили, че Злата Ризова управлява автомобил с прекратена регистрация. Съветничката обяснила, че била помолена от нейната леля да премести колата и нямала представа, че била дерегистрирана.

На място били извикани и служители от КАТ, които също извършили проверка, от която станало ясно, че автомобилът бил дерегистриран по служебен ред. Катаджиите свалили регистрационните табели и съставили акт за нарушение на шофьорката Злата Ризова.

Случаят бил докладван и на Районна прокуратура, където била образувана преписка. В хода на проверката е установено, че автомобилът бил прехвърлен на лелята на общинската съветничка от предишната собственичка, която го докарала за ремонт. Впоследствие двете подписали споразумение за прекратяване на договора за покупко-продажба, което не било оформено нотариално, поради което в портала на МВР като купувач все още се водила лелята на Злата Ризова. Нейно било задължението да пререгистрира автомобила, но след като това не станало в двумесечния срок, автомобилът бил дерегистриран служебно.

Поради липса на престъпление от прокуратурата прекратили досъдебното производство и го препратили на КАТ за преценка за наличие на административно нарушение. На 29 ноември началникът на КАТ наложил глоба от 200 лв. на Злата Ризова и я лишил от шофьорска книжка за 6 месеца. Тя обжалвала наказателното постановление пред Районен съд – Благоевград.

След преценка на събраните доказателства съдия Кристина Панкова счита, че вмененото нарушение на Злата Ризова не е извършено от нея виновно, тъй като не е знаела за служебно прекратената регистрация на автомобила. Към момента на проверката автомобилът е бил с поставени регистрационни номера, като тя не е уведомявана от собственика на автомобила за служебното прекратяване на регистрацията. Това обстоятелство изключва субективния елемент на възведеното нарушение, поради което Злата Ризова е била неправилно наказана. С тези мотиви съдия Панкова отменя наказателното постановление на шефа на КАТ.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *