СЪДЪТ ПОСТАНОВИ! 19 г. затвор за Гучи от Гольовците, пронизал смъртоносно с нож 33-г. Валери Дъбов в Кюстендил

Петчленен състав на Окръжен съд – Кюстендил под председателството на съдия Пенка Братанова определи наказание от 19 години „лишаване от свобода“ за 20-годишния Алекс Анков, по прякор Гучи, като го призна за виновен за жестокото убийство на Валери Дъбов отпреди две години и опит за убийство на още двама. Съдебният процес приключи в изключително краткия срок от 6 месеца, а по делото дадоха показания над 50 свидетели и значителен брой вещи лица. Изготвиха се и редица експертизи, които трябваше да установят всички детайли около кървавия инцидент.

Осъденият Алекс принадлежи към фамилия Гольовци, живееща в квартал „Изток” в гр. Кюстендил. Представителите на клана са известни със саморазправи при възникнали инциденти. Кървавото убийство става през нощта на 17.02.2019 г., когато криминално проявеният вуйчо на подсъдимия – Ангел Игов, последователно посетил няколко заведения в града, придружаван от приятелска компания. Около 6 часа сутринта се отправили към кафе-аперитив „Иридиум“, където мъжът имал репутацията на нежелан клиент за персонала. Това отношение било изградено вследствие създаваните от него проблеми при предходните му посещения там.

В заведението имало много хора. Ангел бил пиян и демонстрирал подчертано агресивно и предизвикателно поведение. Това направило силно впечатление на другите посетители. Мъжът провокирал конфликт, отправяйки обидни думи към клиент. Това наложило намесата на собствениците на кафенето, за да въдворят ред.

Въпреки обещанията си да спре, Ангел продължил да се държи невъздържано и арогантно, като ставал все по-агресивен. Той бил насила изведен, като не спрял да обижда и да отправя закани към околните.

Алекс разбрал за случващото се и решил да се намеси във възникналия скандал с вуйчо му. Той взел сгъваем нож и тръгнал към „Иридиум“.

Междувременно напрежението пред заведението ескалирало с участието на излезлите навън посетители. Имало размяна на удари. Пристигналият на място Алекс Анков се включил в конфликта, като извадил наподобяващата пистолет газова запалка, насочвайки я към намиращ се наблизо свидетел. Сбиването продължило с гонка по улицата. Младежът извадил носения с него нож, разгъвайки острието му. Нанесъл силен юмручен удар на един от опонентите си, замахнал с ножа към гърдите на друг и го заплашил с убийство. Успял да му причини нараняване в предмишницата и повторил неколкократно опита си да го прободе с оръжието, нанасяйки му порезни рани.

В този момент към мястото на разразилата се саморазправа наближил Валери Дъбов (на 33 години), без да демонстрира каквото и да било агресивно поведение. Виждайки го пред себе си, Алекс замахнал с ножа към гърдите му, като първоначално не успял да го нарани. Мигновено след това нанесъл втори удар с ножа, след което побягнал. Острието на оръжието попаднало дълбоко в гръдния кош на Дъбов, който почти веднага паднал безжизнен на земята. Свидетели на случващото се опитали да му помогнат и подали сигнал на телефон за спешни повиквания 112. Пристигналият на място лекарски екип констатирал настъпилата смърт на мъжа.

Всичко се случва на централната улица „Цар Освободител”, малко под джамията „Фатих Мехмед”. Междувременно тичащият Алекс бил последван от четирима мъже от заведението. В момента, в който единият от тях го настигнал, подсъдимият се обърнал към него и му нанесъл силен удар с ножа в областта на гърдите. Причиненото прободно нараняване предизвикало обилно кръвотечение и възпряло пострадалия от участие в по-нататъшно преследване.

Алекс избягал и се укрил, като по пътя изхвърлил оръжието на престъплението в двора на чужд имот, където то било намерено по-късно.

В това време спрямо другите представители на фамилията Гольовци била предприета саморазправа от опонентите им в конфликта. Идването на органите на полицията на мястото на разразилия се инцидент преустановило по-нататъшната му ескалация. Пострадалите били транспортирани в болницата. Късно вечерта същия ден подсъдимият Алекс  се предал доброволно в ОД на МВР – гр. Кюстендил.

Съдът приспадна от наказанието времето, през което 20-годишният младеж търпи мярка „задържане под стража“. Определи първоначален режим на изтърпяване „строг“.

Окръжен съд – Кюстендил осъди Алекс Анков да плати на майката на Валери Дъбов 130 000 лв. за претърпените неимуществени вреди от престъплението, както и 50 000 лв. на сестра му заедно със законната лихва, от 17.02.2019 г. до окончателното изплащане на сумите, като отхвърля в останалата им част исковете до 150 000 лв. като неоснователни.

40 000 лв. е сумата, която Гучи трябва да плати на пострадалия Михаил Павлов. Присъдата бе прочетена в присъствието на страните по делото в Окръжен съд – Кюстендил. Тя подлежи на жалба или протест в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Съдът потвърди мярката за неотклонение, взета по отношение на Алекс, „задържане под стража“. Това определение подлежи на жалба пред САС в 7-дневен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *