Съдът потвърди избора на ОбС – Банско

С решение от 13.12.2019 година Административен съд – Благоевград потвърждава Решение №104-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Банско, с което са обявени избраните за общински съветници в община Банско.

Решението на ОИК в частта, в която са обявени изборните резултати по преференциалния вот на кандидатите за общински съветницибе оспорено с жалби на петима кандидати за общински съветници в Банско Петър Сакарев, Иван Тонин, Димитър Проданичин, Надежда Самарджиева и Радослав Юнчов. Доводи на жалбоподателите са, че е налице недостоверно отчитане, отразяване и манипулиране на реалния изборен резултат от подадения вот за общински съветници в изборните секции в община Банско.

Съдът допусна и извърши оглед, проверка и ново преброяване на изборните бюлетини в СИК № 17 в град Добринище, касаещ подадените действителни гласове и разпределението на преференциите в кандидатски листи № 43- ПП “ГЕРБ“ и № 68 Местна коалиция ВМРО– КП Алтернативата на гражданите, както и отразените като недействителни бюлетини в секцията.

Проверката в съдебна зала установи за кандидатска листа № 43- ПП “ГЕРБ“- 22 бр. гласовев повече от посоченото в протокола на ОИК и за кандидатска листа № 68- Местна коалиция ВМРО– КП Алтернативата на гражданите- с 4 бр. гласове в повече. Установеното в резултат на извършения от съда оглед, проверка и ново преброяване, обуславя и увеличение на общия брой подадени действителни гласове в секция 17 в град Добринище.

Въпреки липсата на подадена жалба, в частта срещу решението на ОИК – Банско за обявяване на общинската избирателна квота, респ. броя разпределяни мандати между партиите, коалициите и местните коалиции, следва да се посочи, за пълнота на изложението, че констатираното увеличение на броя действителни гласове за двете кандидатски листи- № 43 и 68, не влияе по никакъв начин на крайния изборен резултат, е посочено още в мотивите на съдебното решение. С допълнението, че установеното от съда, макар и да променя незначително броя на подадените преференции за някои от кандидатите за общински съветници, не оказва никакво влияние върху имената на избраните за общински съветници /персоналния състав на общинския съвет/.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд в 7-дневен срок.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *