Съдът потвърди 20 000 лв. глоба на собственика на „Феникс ресурс” Кольо Илиев за натрупаните под моста на АМ „Струма” блистери от лекарства

Съдът потвърди глоба от 20 000 лв., наложена от РИОСВ – Перник на собственика на “Феникс ресурс” Кольо Илиев. Административното наказание е наложено през октомври 2019 г. за блистерите от лекарства, които бяха натрупани в близост до моста на АМ “Струма”, който горя заради запалени отпадъци в двора на фирмата му.

В момента общината в Дупница води дело срещу К. Илиев за имота, върху който бяха натрупани тонове опаковки от лекарства, тъй като той е общински, а Илиев без разрешение бил струпал отпадъците там. Общината в Дупница имаше предписание да премахне отпадъците, но не го изпълни, като се позова на факта, че отпадъците не са нейна собственост и К. Илиев може да ги осъди за кражба. Според собственика на “Феникс ресурс” стойността на отпадъка е около 2 млн. лв.

Делото, заведено от общината срещу К. Илиев, все още не е приключено. В мотивите си съдия Ели Скоклева, която гледа делото за глобата в Районен съд – Дупница, заявява, че спорът за имота не е приключен, в настоящото дело се коментира само наложената санкция от РИОСВ – Перник, която тя е потвърдила.

Ели Скоклева

„Ще обжалвам в Касационен съд. Блистерите от имота бяха депонирани в дело край Нови Искър, за което е платено над 2 млн. лв. Аз поисках 300 000 лв. да ги преработя, но не ги дадоха на мен”, заяви пред репортер на „Струма” Илиев.

Както “Струма” писа, през август миналата година събраните под моста на АМ “Струма” край Дупница отпадъци избухнаха в пламъци. Разрази се голям пожар, при който обгоряха носещи колони на моста. За ремонта му АПИ плати 1,8 млн. лв., за които Б. Борисов нареди да се търсят чрез съда от К. Илиев. Тогава с решение на РИОСВ – Перник бяха запечатани машините на К. Илиев, с които балира отпадъците, и спряха дейността му. Наложи се полицаи да прескачат оградата, за да влязат в имота и да изземат документите на фирмата, тъй като за няколко дни нямаше следа от собственика на “Феникс ресурс”, не вдигаше и телефона. Дори не той, а дъщеря му, която му помага в бизнеса, присъстваше при обиски в дома му.

К. Илиев сам се предаде в полицията в Дупница, като обяви, че е бил в болница.

В момента само няколко работници балират на ръка отпадъците, които с камиони се изкарват от обекта. Такова е предписанието на РИОСВ – да се освободят още три имота на общината, върху които К. Илиев е натрупал индустриални отпадъци.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *