Съдът пусна от ареста Стефан Шикеров, обвинен за подпалването на полицейски бус по време на протеста срещу БФС

Обрат по разследването за запаления полицейски бус на протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември. Експертиза доказва, че 29-годишният Стефан Шикеров няма общо с престъплението, в което е обвинен, съобщи bTV.

Софийският градски съд реши Шикеров да бъде пуснат на свобода срещу гаранция в размер на 500 лева. Досега в продължение на близо два месеца той беше под домашен арест, а преди това и задържан под стража. Той бе обвинен заради палежа на полицейския бус в нощта на протестите срещу БФС.

В съдебната зала стана ясно, че според химическата експертиза няма следи от запалителни вещества по ръцете и дрехите на мъжа и няма как той да е запалил буса по време на протеста.

„От химическата експертиза не се установяват натривки, поради което съдът измени мярката за неотклонение“, каза наблюдаващият прокурор Мариан Александров.

„Според полицаи той е държал факла и е отишъл и я е хвърлил в буса. Това значи, че няма как по него да няма барутни частици“, посочи адвокатът на Шикеров Димитър Пенев.

Съдът реши, че обвинението срещу Шикеров е разколебано. Магистратите заявиха още, че по разследването се бездейства и от два месеца не е свършено нищо.

„Следващия път да гледат по-внимателно и да са наясно с нещата, преди да обвиняват невинен човек“, каза Стефан Шикеров.Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване. Стефан Шикеров ще търси правата си по съдебен ред.

Стефан Шикеров бе арестуван и обвинен за палежа на полицейски бус в нощта на протестите. Магистратите заявиха, че има доказателства, че мъжът е участвал в престъплението, а действията му са „обществено опасен и вандалски акт“.

За това престъпление се предвижда наказание от 3 до 10 години затвор. Шикеров е с чисто съдебно минало и е баща на новородено. Той отрича да е участвал в палежа.

Според защитата му има видеоклипове, които доказват, че е невинен. Пред съда 29-годишният мъж заяви, че при ареста е бит с полицейска палка, обиждан и заплашван от униформените. Беше представено и медицинско за травмите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *