Съдът разреши издаването на Европейска заповед за арест за Цветан Василев

Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест за подсъдимия Цветан Василев. Решението е въз основа искане на държавното обвинение. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок.

Заповедта за арест за Цветан Василев, разрешена от съда, е за две престъпления по Наказателния кодекс, пране на пари. Съдът прие, че няма реалност опасност Василев да извърши престъпление, но има възможност да се укрие. Освен това той е обвинен в тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода от 5 до 15 г.

През юли 2014 г. бизнесменът Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той е обвинен за над 100 престъпления. На Василев са му повдигнати обвинения задочно, тъй като се намира в чужбина. На 28 юли по отношение на него е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“. Заради промени в законодателството се налага сега прокуратурата да поиска от съда разрешение за издаване на ЕЗА за Василев. Източник: БТА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *