Съдят бивша шефка от Министерство на отбраната заради инцидент

Съдят 52-годишната Т.А., която е била главен директор на Главна Дирекция „Инфраструктура на отбраната“ при Министерство на отбраната, за това, че в периода от 04 февруари до 19 април 2019 г., в София е бездействала, отнасяйки се небрежно към свои преки служебни задължения, съобщава Нова ТВ.

Бездействието й е довело до самосрутване на северната ограда на бивша военна сграда на ул. „Ком“ в гр. Хасково, при което на 19.04.2019 г., около 18,30 ч., под отломките бил затиснат 58-годишен мъж от същия град. Мъжът получил черепно-мозъчна и гръдна травма, довели до смъртта му, причинена по непредпазливост от обвиняемата, съобщават от съда.

Ръководената от Т.А. дирекция имала задължението да полага необходимите грижи за освободените войскови райони /вкл. находящите се в тях сгради/ чрез регионалните отдели „Инфраструктура на отбраната“.

На ул. „Ком“ в гр. Хасково бил разположен освободен войскови район, чиято тухлена ограда била в окаяно състояние  и към декември 2018 г. била силно наклонена към улицата. Това обстоятелство било установено от началника на сектор „Хасково“ при отдел РИО „Пловдив“ и през м. януари 2019 г. обвиняемата била уведомена за необходимостта от спешно премахване на оградата, която вече представлявала реална опасност за живота и здравето на преминаващите граждани. Спешната нужда от разрушаване била установена и от трима служители на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, които също докладвали за това на обвиняемата.

Въпреки създадената опасна ситуация, тя обаче не изпълнила служебните си задължения да докладва на Министъра на отбрана с предложение да бъдат осигурени изпълнители за премахване на тухлената ограда. 

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са медицинска и техническа експертизи, приобщени са множество писмени доказателства. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5000 лева. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което Т.А. е обвинена, е лишаване от свобода до пет години.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *