Съдят депутат, опитал да убие Мадуро

Венесуелски политик е обвинен в опит за убийство на президента Николас Мадуро, използвайки заредени с експлозиви дронове.

Опозиционният депутат Хуан Рекесенс е изправен пред 30 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Докато президентът присъства на военен парад в центъра на Каракас на 4 август 2018 г. два безпилотни самолети, заредени с експлозиви, се отправиха към Мадуро, причинявайки паника сред войници и цивилни, когато се взривиха по време на речта му.

„Обвинението срещу Хуан Рекесенс беше прието в неговата цялост и следователно ще отидем на устно и публично съдебно заседание”, каза адвокатът Джоел Гарсия, след като напусна дългото изслушване.

Задържан от 7 август, депутатът е изправен пред две обвинения за опит за убийство и пет други за “притежание на огнестрелно оръжие, тероризъм, предателство, заговор за извършване на престъпление и публично подстрекаване”, каза Гарсия.

Депутатът пледира, че е невинен.

От правителството на Мадуро твърдят, че пенсионираният войник Хуан Монастериос е признал, че е участвал в подготовката на атаката и е разпространил видео, от което изглежда, че Рекесенс му помага да влезе в страната от Колумбия.

Според венецуелските власти Рекесенс и Монастериос са действали по настояването на Хулио Боргес, живеещ в изгнание депутат, който беше председател на контролираното от опозицията законодателно събрание. Но Боргес, който сега е в Богота, определи нападението като „фарс“ и продължава на настоява, че „признанията“ са били направени, докато Рекесенс е бил заплашван, измъчван и под влияние на наркотици.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *