Създадоха „умна” маска срещу мръсния въздух

В седмицата на високо ниво на фини прахови частици в България ви показваме някои от най-практичните решения за подобряване качеството на въздуха, който всички дишаме. На лов за маски, филтри за автомобили и чувство за хумор в мъглата, тръгна репортерът на NOVA Христиания Червенкова.

Мръсният въздух е невидим убиец. За него граници няма – навсякъде е и ни трови със своя задушлив коктейл от мръсотия и фини прахови частици. Съкращава живота ни средно с 15 месеца. За да не се задъхваме в големия град, на помощ идва „умната” маската. Миналата зима ви разказахме за нея. Изобретението е създадено от инженера Петър Живков и неговия екип. Маската вече е достъпна за потребителите.

„Нашият филтър е биогразградим. За разлика от китайската маска, при нас се сменя само 1 филтър”, разказа Петър.

Високият клас филтри пречиства до 99% от опасните фини прахови частици. Предпазва ни и от полен, бактерии и от прах.  

„Умната” маска работи и с мобилно приложение, а то ни напомня кога е време да сменим филтъра. Откакто е на пазара, родители купуват маската и за децата си, защото тя е с универсален размер.

Много домакинства у нас се отопляват на дърва и въглища. По пътищата е пълно е със стари автомобили, които замърсяват околната среда. Като 25-годишната кола на Николай Чурешки. Но не и ако филтрите са нови.

„Филтрите би трябвало да се сменят поне на 6 месеца, ако се кара по черни пътища. Ако не се взимат мерки, въздухът в колата също става опасен”, разказа Николай. А цената на филтъра е между 20 и 300 лева в зависимост от автомобила.

Мръсният въздух се превърна и в обект на народно творчество. Журналистът Димитър Панев написа песен за проблема с фините прахови частици.

„Хуморът за мен винаги е бил велика сила, да подчини проблема, да го олекоти, хуморът не го решава, но някак ни кара да погледнем с усмивка върху това, което самите ние можем да променим без жлъч и сериозни критики”, споделя той.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *