Създателят на групировката „Трон“ Кр. Стойчев с двама китайци сложиха ръка на 1744 дка пасища, харизани от община Хаджидимово за ФЕЦ

Съветниците вече му одобриха по 48 стотинки на квадратен метър за отстъпено право на строеж

Основателят на първия мобилен оператор „Мобилтел“, създател на групировката „Трон“, съсобственик на фалиралата банка „Капиталбанк” и участник в сдружението на едрия бизнес Г-13 заедно с убития шеф на „Мултигруп“ Илия Павлов – Красимир Стойчев, купи фирмата, на която община Хаджидимово хариза 1744 дка общински пасища, за да си направи фотоволтаична централа. Стойчев ще прави ФЕЦ-а заедно с китайците Джиян Чен и Ким Уа Лау, с които съвместно управлява фирмата „С.О.Л. Гридс“ АД. Тя е регистрирана през 2021 г. в София с капитал от 50 000 лв. и предмет на дейност „Проектиране, инженеринг и изграждане на фотоволтаични паркове“.

Сделката е станала на 8 април 2024 г., когато „С.О.Л. Гридс“ АД става едноличен собственик на капитала на варненската фирма „Шийон Енерджи“ ЕООД на Калина Махакян, основана през 2020 г. с капитал от 20 лв. Самата „Шийон Енерджи“ ЕООД получи апетитните хаджидимовски терени през март 2023 г., след като кметът Людмил Терзиев изненадващо обяви, че къса всякакви договорни отношения с първата фирма, получила за 30 г. пасищата през 2022 г. – „Х Солар Парк“ на Юджел Шабан.

Така за по-малко от 2 г. „С.О.Л. Гридс“ АД става третият мераклия да прави пари от 1744-те дка пасища в общината, разположени в местностите Келя и Турченето на гр. Хаджидимово, Истиково в с. Петрелик, Св. Димитър и Петрелишки ливади в с. Садово. Междувременно общинските съветници последната сесия одобриха без всякакви забележки пазарната оценка за правото на строеж на фотоволтаичната централа за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници и подстанция с мощност между 150 до 200 MW. Оценката е 838 000 лв., които Кр. Стойчев ще трябва да плати на 2 вноски от по 419 000 лв. Първият транш ще постъпи в сметката на община Хаджидимово при сключване на договора за учредено право на строеж, а втората вноска –  преди издаване на разрешението за строеж за обекта.

Засега това ще е печалбата на общината – по 48 стотинки от квадратен метър пасища, които скоро ще са бивши.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Цуни Микуро от Япония

    Тази лоена топка още ли мърда? От къде изпълзя с новите си съдружници с истински имена Цун Кайхуй и Хуй Пийчай?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *