Съпругата на ексдепутата Г. Андонов след учебен център и спретната семейна къща от 350 кв.м вдига и мандра за 500 литра мляко на ден

Съпругата на бившия депутат от ГЕРБ в Гоце Делчев Георги Андонов – Веселина, обяви пред ресорните институции, че ще прави мини мандра за производство на млечни продукти. Неуморната депутатска половинка успя в продължение на по-малко от 2 седмици – между 21 март 2019 г. и 4 април т.г., да окомплектова инвестиционното си предложение с всички поискани й допълнително документи и сега вече в завършен вид то чака разрешително от РИОСВ – Благоевград.

И тази инвестиция В. Андонова ще я движи с фирмата си „Виа Кънстракшън”, регистрирана през 2016 г. с капитал от 10 лв., чрез която обаче семейството развива впечатляваща дейност.

Според младата бизнесдама, която още няма 40 г., бъдещото й предприятие ще бъде в с. Гайтаниново и ще обработва по 500 литра мляко на ден. От него Андонова ще прави пастьоризирано прясно мляко, кисело мляко и сирене, което се подсирва за 60 минути при температура 34 градуса, после ще се пълни в кутии от 10 кг и ще се оставя в камерата да зрее 15 дни. Изцедената суроватка при производството на сиренето пък Андонова ще ползва за хранене на животните в кравефермата, която има наблизо, и откъдето ще се снабдява с млякото.

Тъй като досега не се е занимавала с такова производство, първоначално Андонова бе пропуснала да опише колко вода ще й трябва в мандрата и къде ще съхранява отпадните води, но за няколко дни успя да набави и тази информация и да увери държавните институции, че вече си има полиетиленов резервоар от 2,5 куб.м, в който ще ги събира.

От 5 април съобщението за инвестиционното предложение на В. Андонова е окачено във фоайето на екоинспекцията и през следващите 2 седмици всеки, който има нещо против, има право да съобщи доводите си.

Строителството на мандрата едва ли ще затрудни Андонова, като се има предвид размаха, с който действа. Миналата година тя започна строежа на фамилна едноетажна къща в местността Мочура, на изхода на Гоце Делчев в посока Доспат. Къщата, разпростираща се на 350 квадратни метра площ, е доста закътана от любопитни погледи и в нея със сигурност семейството ще намери спокойствие. През 2017 г. пък дамата започна да строи учебен център в местността Жингов бряст, в землището на село Гайтаниново, близо до тузарското екоселище „Омая”, язовира на родното село на ексдепутата Нова Ловча и фамилната ферма, правена по европроект. В центъра ще има зали за обучение, заведение за хранене с капацитет 50 места, конферентни зали и 20 стаи за нощувка.

В края на миналата година стана ясно, че за инвестициите си Ангелова набляга на държавни пари – тя е усвоила 1,21 милиона лева под формата на субсидии от Държавен фонд „Земеделие“. „Виа Кънстракшън“ ЕООД се оказа единствена фирма бенефициент от област Благоевград през 2017 г. наред с още 63 фирми от цяла България, получили общо 135,52 милиона лева.

Докато Веселина усвоява държавни средства и строи, бившият депутат, който изкара 2 и половина мандата в НС, отглежда картофи. Г. Андонов има над 3000 дка земя под аренда край Гоце Делчев, фабрика за сортиране на картофи и хранителни магазини.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *