HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Съпругата на заместник областния управител Иван Стоянов – Анета, и неуспялата кандидат-шефка на 10 училища в Пиринско Вера Влахова сред кандидатите за експерти в РУО – Благоевград

Съпругата на заместник областния управител на Благоевград Иван Стоянов – Анета Стоянова, бившите директорки на Текстила – Кирилка Павлова, и на Професионалната техническа гимназия в Сандански – Вера Влахова, и директорката на училището в Долно Осеново Людмила Цикловска са сред кандидатите за старши експерти в Регионалното управление на образованието.

Както „Струма“ писа, в края на учебната година – на 30 юни, просветният министър Красимир Вълчев пенсионира трима дългогодишни старши експерти – по български език и литература Любима Димитрова, по математика Първолета Лазарова и по организация на средното образование Любка Станева. На 13 юли МОН обяви конкурси за овакантените места, за които документи подадоха общо 18 човека.

Най-малко, само двама, са кандидатите за старши експерт по БЕЛ. Претендент за длъжността са главният учител в прогимназиален етап на основното образование в благоевградското VІІІ СУ Юлиана Христова, която е магистър по българска филология, има защитена първа професионална квалификационна степен и е автор на публикации в педагогически сборници и списания. Другият кандидат е Красимира Вангелова Полимирова. Тя не е известна в образователните среди в Благоевград, но след като е допусната до участие в конкурса, очевидно има поне минималния изискуем едногодишен стаж като учител по БЕЛ.

6-има искат да станат старши експерт по математика, като един от подалите документи – Юлвие Гущерова, не е допусната, тъй като няма необходимия минимален професионален опит – 1 година стаж като учител по математика. Сред останалите кандидати са бившата директорка на гимназията по текстил и облекло в Благоевград /преобразувана в Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост/, учителката по математика и информатика Кирилка Павлова, която работи в НХГ, и освен по математика е подала документите си за експерт по организация на средното образование. Друг желаещ да контролира, инспектира и методически да подпомага учителите по математика в областта е преподавателката в училището в Долно Осеново Блажка Дукова.

Новината за обявяването на списъците с подалите документи се разнесе бързо и предизвика оживление из образователната гилдия в Пиринско вчера. Учители и директори започнаха трескаво да обсъждат помежду си кандидатурите, тъй като работещите в системата следят с интерес и вълнение конкурсите, още повече че става въпрос за експерти по ключови предмети, каквито са българският език и математиката.

„От 5-имата кандидати по математика познаваме само Кирилка и Блажка, имената на останалите кандидати не ни говорят нищо, а ние в областта, особено преподаващите по един и същи предмет, се познаваме – коментираха дългогодишни учители. – Другите трима – Славка Найденова Манова, Василка Иванова Петрова и Силвия Тодорова Иванова, не познаваме”, допълниха те. Някои предположиха, че може да са математици от ЮЗУ, но тъй като преподаването в университет не се зачита за учителски стаж, то версията да идват от академичните среди отпадна.

Като непознати бяха определени и част от общо 10-имата кандидати /от които единият не е допуснат/ за старши експерти по организация на средното образование. Там фигурира името на Мария Гоцина, която от 2016 г. е преподавател по философия и психология в V СУ, а преди това е работила в гимназията по икономика, както и Анета Богомилова Стоянова. Тя е учител по биология, дълго време работи в Електрото, а понастоящем е възпитател в общежитията на ПГИ, разясниха запознати в професионалния път на съпругата на зам. областния управител Иван Стоянов.

Кандидат за длъжността е и Людмила Николова Цикловска – директорка на ОУ „Св.св. Паисий Хилендарски” в с. Долно Осеново, община Симитли, което неотдавна придоби статут на обединено и от предстоящата учебна година ще започне да обучава ученици до 10 клас – първи гимназиален етап по новия закон.

Бившият юрисконсулт в Областната администрация и учител в НХГ Живка Юрукова също е подала документи. Припомняме, че тя беше кандидат за началник отдел „Образование” в община Благоевград, но в последния момент се отказа от участие в конкурса и мястото спечели единствената явила се, дотогава временно изпълняваща длъжността Симона Митова.

За експерт по организация на средното образование се кандидатира и бившата директорка на ПТГ – Сандански Вера Влахова. Началната учителка с квалификация учител по английски език досега не успя да спечели нито един от многобройните конкурси, на които се яви – за експерт по чуждоезиково обучение, по начално образование, по приобщаващо образование, както и за директор на общо 10 училища в Пиринско.

За останалите претенденти – Василка Иванова Петрова, Соня Георгиева Георгиева и Златка Спиридонова Манова, учители, до които репортер на „Струма“ се допита, признаха, че не ги познават. „Самият факт, че почти половината от кандидатите са ни непознати, означава, че някои от тях или са от друга област, или имат много малък стаж като учители и затова не ги познаваме“, споделиха педагози.

Всъщност именно изисканият от МОН минимален професионален опит – 1 година учителски стаж от кандидатите за експерти в регионалните управления в страната, е една от най-коментираната теми в образователните среди. „Сигурно министърът не гледа какви заповеди за конкурси подписва. Иначе нямаме друго обяснение, а това изискване за минимален стаж е абсурдно. За да стане старши учител, човек трябва да има най-малко 10 години стаж, да не говорим пък за главен учител, за директор трябва най-малко 5-годишен учителски стаж. Значи по логиката на МОН излиза, че е по-лесно някой да стане експерт, отколкото директор на училище или старши учител”, недоумяват педагози и не спират да се чудят как точно и с какво експерт с едногодишен учителски опит би могъл да подпомага и контролира работата на преподаватели с 30 и нагоре годишен стаж.

„Лично според мен МОН трябва да коригира изискванията си и кандидатите за експерти да са най-малко с 10-годишен стаж, и не на последно място – да имат административен опит, който е много важен за работата в регионалните управления”, коментира дългогодишен директор на благоевградско училище.

Образователни специалисти припомниха, че въпреки минималните изисквания, определени от МОН, все пак в РУО – Благоевград постъпват на работа дългогодишни учители, доказали се в професията си. Така например в края на миналата година конкурса за старши експерт за обучението в начален етап спечели Анета Марянска, която бе главен учител в СУ – Симитли и е с над 23-годишен стаж. За физическото възпитание и спорта пък отговаря бившият директор на Спортното училище в Сандански и учител в село Дамяница Борислав Иванов.

Кои ще са новите попълнения в РУО – Благоевград, ще стане ясно следващия месец. Кандидатите за старши експерти по математика трябва да се явят за решаване на тест в сградата на МОН на 15 август, като успешно издържалите писмения изпит същия ден са и на интервю. На 16 август и на 29 август знанията и подготовката си ще покажат претендентите съответно за старши експерт по организация на средното образование и по български език и литература.

Очакванията са РУО да започне предстоящата учебна година в комплектуван състав.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *