Съпругата на петричкия съветник Ал. Василев – Роза, и наследникът на мощната „Водстрой 98” поканени от кмета Д. Бръчков да строят музея в Петрич срещу 1,4 млн. лв.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков предложи офертата от 1 407 938 лв. за строежа на музея на две фирми, едната от които на общинския съветник Александър Василев. По-голямата част от сумата е по проект, има обаче и 282 766 лв., които осигурява общината.

Официално оферираната фирма „Александър 49” от лятото на тази година се води на Роза Иванова – съпругата на съветника, който е и председател на Сдружението на строителите в Петрич. Василев документално й прехвърли бизнеса си заради многото нападки срещу него от страна на колегите му от опозиционните партии и редовната поява на името му в списъците на местните парламентаристи със строителни фирми, които печелят лъвския пай от обществените поръчки в Петрич. Само от последните спечелени 3 обществени поръчки в Петрич фамилната фирма на Ал. Василев получи 2 064 887,08 лв.

Освен съветника Василев кметът е оферирал за музея и столичната фирма „ВДХ” АД, представлявана от Момчил Борисов. До април тази година името на дружеството бе „Водстрой 98“ – една от най-мощните строителни фирми в България, подписала през 2011-2015 г. договори като самостоятелно участие или в консорциуми за 976,8 млн. лв. и въртяща се в общественото пространство като фирма, пряко свързана с бившия шеф на надзора на КТБ и неин основен собственик Цветан Василев.

Столичният мастодонт и петричкият съветник са поканени от градоначалника да дадат офертите си до 3 декември, ако желаят да поемат реконструкцията на съществуваща вече сграда в Петрич и да я превърнат в музей. Сред параметрите, с които „ВДХ” и „Александър 49” трябва да се съобразят, са срокът за изпълнение на обществената поръчка – между 85 и 135 календарни дни, изрядна документация и цена не по-висока от прогнозната, която се смята за максимална. В поканата изрично е уточнено, че ако документите и на двете фирми са изрядни, ще спечели тази, която е предложила по-ниска цена.

До процедурата по пряко договаряне за строителството на музея се стигна, след като двамата кандидати в редовната сесия на обществената поръчка през лятото на тази година бяха отстранени от участие. Столичното „Джимтех Билд” ООД, представлявано от Димитър Тушев, и „Петрич 2018” ДЗЗД /с членове благоевградските фирми „Бодрост-96” ЕООД на Евгени Крънджилски и „Динатстрой“ ООД на общинските съветници в Благоевград Димитър Урдев и Васил Миладинов/ се простиха с поръчката заради нередовности и липси в представените документи. Въпреки че комисията даде и на двете фирми 5-дневен срок да попълнят пропуските си, което се случва почти на всеки търг, този път никоя от тях не го направи и така поръчката се провали. По тази причина общината обяви двамата участници в процедурата за неподходящи по смисъла на Параграф 2, т. 25 от допълнителните разпоредби на Закона за обществените поръчки и веднага премина към процедура на пряко договаряне.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *