Съпругите на полицаите, осъдени заради Чората: Семейството му ни притиска и унижава

В студиото на bTV гостуваха съпругите на осъдените за смъртта на
Ангел Димитров-Чората благоевградски полицаи, Светла Иванова – съпруга на Иво Иванов, Биляна Коцакова – съпруга на Мирослав Писов, Нели Механджийска – съпруга на Борислав Механдийски, и Веселина Чобанова – съпруга на Георги Калинков.

Те признават, че от две седмици не са виждали съпрузите си, като са имали право на едно свиждане досега. Жените протестират срещу действията на обвинението, убедени са, че съпрузите им са невинни и са твърдо решени да се борят истината да излезе наяве.

„В нито един момент нито ние, нито съпрузите ни, сме очаквали такъв изход на този казус. Тук хората могат да видят какъв е резултатът от последните промени в НПК, който предвиди тази възможност преди да бъдат обявявани решенията на последната инстанция първо да бъдат привеждани в изпълнение, защото прокурорите са затруднени в това да издирят извършителите на тежки престъпления. Е, първите наречени от Върховен (касационен) съд умишлени убийци като цяла организирана група, осъдени като един човек за нещо, което не са извършили, по този текст, по най-унизителен за достойнството на човека начин, беше приведена в изпълнение тази присъда“, обясни Биляна Коцакова, която е и юрист. „За всички е видно, че политически това дело е използвано, че правораздаването беше политически насилено в случая“, каза тя по повод думите на съпруга си Мирослав Писов, че това е решение на групата на Лозан Панов. По думите ѝ, още в самото начало на случая е имало една огромна лъжа – че Ангел Димитров е бил спукан от бой. „Няма такова нещо“, категорична беше тя.

Четирите жени в един глас заявиха, че съпрузите им никога за тези 14 години не са споделяли, че се чувствали виновни за смъртта на Чората. По думите им, нараняванията по Чората са били единствени четири удара по гърба, които са окачествени като „лека телеса повреда“ и не биха могли да доведат до смъртта му. „Как ще поведат оттук нататък ръководителите на МВР полицаите, как ще поведат подобни акции, как ще излязат на работа при положение, че този тук е заседнал в сърцата на всички? Как техните семейства ще изпратят мъжете си, синовете си за задържане на криминално проявен човек? И в един момент тия хора, връщайки се от арест, от операция, те отиват след 14 години в затвора като убийци“, попита Веселина Чобанова. „В същото време хората като нас, редовият полицай, близки и роднини, събирайки се на протест или вървейки на работа, ние се свиваме, защото тия криминално проявени хора оказват натиск върху нас, оказват натиск върху хората на протеста, които се явиха да си кажат мнението. Мачкат, унижават полицаите в момента“, заяви тя и посочи, че натискът идва от „близките на прословутото семейство“. 18-годишната дъщеря на Иво Иванов тази година завършва училище. Тя отказва да празнува без баща си. Семейството е направило постъпки той да бъде освободен за бала. „Чакаме да ни върнат отговор. Дори и за няколко часа“, каза Светла Иванова.

Съпругите вярват, че мъжете им няма да излежат пълните 7 години затвор и че истината накрая ще излезе наяве.

Припомняме, че петимата благоевградски полицаи са в Бобовдолския затвор със 7-годишна присъда, дадена им от 3 съдийки от ВКС за това, че преди 14 г., при акция по задържането му, са причинили смъртта на Ангел Димитров-Чората.

При операция „Респект” през 2005 г. петимата полицаи са изпратени да задържат Чората. Минути след ареста той умира. Близките му твърдят, че е убит от бой, а униформените – че смъртта се дължи на позата му при ареста и на сърдечни проблеми.

След 14 години и серия дела бившите полицаи научиха от медиите, че влизат в затвора.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *