HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Съпругът и братът на бившия зам. министър в екипа на царя Ф. Илияз ударени с глоба заради ново пресушаване на яз. „Пчелина”

Собствениците на скандалния ВЕЦ „Пчелина“ в пернишката община Ковачевци бяха ударени от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” с акт заради драстично нарушение на поставеното в месечния им график условие да произвеждат ток само ако в язовира има повече от 53 500 000 куб.м вода. При проверка на дирекцията, извършена преди дни, инспекторите констатирали драстично спадане в нивото на язовира, в резултат на което през преливника му изобщо не протичала вода.

От дирекцията съобщиха, че за установеното нарушение ще бъдат предприети действия по реда на Закона за водите за ангажиране на административнонаказателна отговорност, което означава глоба. Тя вероятно ще е в горните граници, предвидени от закона, защото за втори път язовирът сваля така драстично нивото си, и то след като цялото минало лято няколко институции, сред които и две министерства, се занимаваха с него и дори умуваха ВЕЦ-ът да бъде спрян завинаги, за да се избегне мащабна екокатастрофа.

Глас през юни 2016 г. вдигнаха жители на с. Лобош и вилната зона в Ковачевци, които алармираха с писма до институциите и до премиера, че язовир „Пчелина” изчезва заради построения на него едноименен ВЕЦ, за един месец водата е оголила 1,5 метра от брега, нивото спада с по 10-15 см всеки ден, а рибата масово измира заради пониженото ниво на кислород. Язовирът се източва в такъв обем, че реката, където се излива водата, става изключително пълноводна и много по-студена от обичайното, а това прогонва характерните за региона риби, оплакаха се още местните.

В профила си във Фейсбук олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова, чийто съпруг Свилен Нейков бе министър на спорта в първото правителство на ГЕРБ, пък изплака, че гледката е кошмарна, водата си заминава всеки ден, а сърцето й се късало, защото 25 г. тя тренирала на този язовир. Кметът на община Ковачевци Васил Станимиров тогава оглави недоволството на хората и призова да се спре незабавно източването на язовира.

Тогава Министерството на околната среда и водите спря временно ВЕЦ-а, след като установи по документи, че през 2012 г. е позволило на централата да използва 20 млн. куб.м вода, което е скандално много за общия му обем от 54,2 млн. кубика и разрешения режим за ползване от 24 часа. Заговори се още, че цифрите в разрешителното за водовземане ще бъдат коригирани, но констатациите на дирекцията от миналия месец показват, че явно това не се е случило.

Собственик на централата е фирма „Пауър Туенти Туенти” ООД. Справка в Търговския регистър показва, че тя се държи от трима съдружници, сред които личат имената Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам. министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат. Илияз е и бивш депутат.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *